Eerste roedel van vijf wolven vanaf 2022 in Drenthe: De wolf keerde op eigen kracht naar ons land terug

Natuurcorrespondent Hero Moorlag vertelt wekelijks in de rubriek Groen en Doen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van flora en fauna. Deze week: de wolven in Drenthe.

Roedel wolven.

Roedel wolven. Foto: Aangeleverde foto

Een groep reeën heet een sprong, een groep edelherten een roedel en een groep everzwijnen een rotte. In 2021 vestigden zich twee wolven in Nationaal Park Drents-Friese Wold, een mannetje en een vrouwtje. Ze werden met cameravallen in de gaten gehouden. In 2022 werden drie welpen geboren. Dan is er sprake van een roedel. In Amerika heet zo’n groep wolven een pack, a pack of wolves. Daar kan een roedel bestaan uit tien of meer wolven. De drie welpen in Drenthe worden twee jaar door hun ouders verzorgd. Daarna worden ze verstoten en moeten zelf een territorium zoeken. Feit is, dat de welpen van hun ouders leren prooi te bemachtigen. Een roedel wolven jaagt in groepsverband. De normale prooi in ons land is reewild. Voor wolven bleken Drentse schapen echter een heel makkelijke prooi. De schade in de Drents-Friese grensstreek is groot, tot verdriet van schapenhouders.

49 meldingen van schade

In het Drents-Friese gebied zijn in 2022 49 meldingen van schade aan landbouwhuisdieren geconstateerd. Deskundigen van BIJ12, de organisatie die provincies ondersteunt bij faunaschade, toonden in 42 gevallen aan dat wolven de veroorzakers waren. Daaronder waren 31 schapen, 10 pinken of kalveren en 1 pony. Wellicht is de schaapskudde van het Hijkerveld het best beschermd tegen wolven. Een ruime weide werd ingerasterd met vier stroomdraden.