Eerste dag Fietsfestival Drenthe een groot succes ondanks het grijze weer: 'Andere opzet, maar net zoveel plezier'

Het Fietsfestival Drenthe, voorheen Trappen, Happen en Stappen, kende een goede eerste dag. Meer dan 400 fietsers stapten donderdagochtend op hun stalen ros om één van de drie routes te rijden. Ook vrijdag en zaterdag wordt er nog gefietst.

Stopplaats Fietsfestival Drenthe bij Delia Bremer aan de Middenraai.

Stopplaats Fietsfestival Drenthe bij Delia Bremer aan de Middenraai. Foto: André Weima

Het Fietsfestival Drenthe kan terugkijken op een geslaagde eerste dag. Voor de fietsers waren routes uitgezet van 30, 40 en 60 kilometer. „Voorheen heette dit fietsevenement Trappen, Happen en Stappen maar bij een iets ander concept wilden wij ook een andere naam. Bij het oude evenement werden hapjes uitgedeeld op verschillende plekken langs de route, met het nieuwe festival hebben wij drie stoppunten gecreëerd waar deelnemers een vooraf bestelde box kunnen nuttigen of bij een kraampje wat kunnen kopen”, vertelt Myrthe Strijker van de organisatie. „Ook is het een klein stukje promotie voor de bedrijven en ondernemers die meehelpen tijdens de routes of achter de schermen.”

Atelier Delibre

De eerste stop van vandaag is het Atelier Delibre van kunstenares Delia Bremer aan de Middenraai in Nieuweroord. Vanaf 10.00 uur druppelen steeds wat mensen binnen. Bij dit eerste stoppunt wordt achter het oude schoolgebouw gezellig wat gedronken en wordt de kunst van Delia bewonderd. „Het was een grote groep fietsers die hier langs is gekomen. De sfeer was erg gezellig en het is leuk om te zien dat de mensen geïnteresseerd zijn in jouw werk”, lacht Bremer.

In de tuin staan verschillende partytenten opgesteld en er zijn kringetjes van stoelen gemaakt, met de afstand in gedachten. Ook mensen die elkaar niet kennen gaan met elkaar in gesprek. „Het is dit jaar in de opzet misschien anders, maar wij hebben nog net zoveel plezier. Wij vinden het zelfs wel fijn dat je niet alles hoeft af te stempelen en dat je gewoon op je eigen tempo verder kan fietsen”, vertelt Tiny Strijker (71) uit Noordscheschut.

Park in Geesbrug

In het park in Geesbrug wordt onder de hoge bomen gezellig wat gedronken en gegeten. Het is meer een doorstroomlocatie dan het atelier van Delia deed aanvoelen. Groepjes fietsers komen aan en op dat moment gaan ook weer groepjes fietsers verder. „We zitten hier nog wel lekker zo onder de bomen. De route van 40 kilometer fietsen wij dit jaar. Voorgaande jaren deden wij altijd de 30 kilometer, maar we wilden dit keer iets meer zien van Drenthe”, zegt de 56-jarige Femmy Klooster uit Hoogeveen. „Eigenlijk is dit weer uitstekend fietsweer. Het is niet te warm en ook niet te koud. Wel jammer van de miezerregen die net begint te vallen, maar ook daar zijn wij op voorbereid.”

Heupen los bij HODO

De laatste stop van de dag is bij voetbalvereniging HODO in Hollandscheveld. Sinds een uur of één druppelen hier de eerste groepjes fietsers binnen. Zelfs kleinere kinderen doen mee aan het fietsfestival. Lucia (8): „Ik ben mee op de fiets met opa en oma. Het is eigenlijk best ver, maar wel leuk. Mijn broer is al een beetje moe, maar ik nog niet. En als ik wel moe word dan duwt opa mij wel verder.” Een dj en een ijskraam staan opgesteld onder de overkapping bij HODO. De dj draait wat Nederlandstalige plaatjes terwijl wat fietsers een dansje wagen. Jeroen (27): „Wij fietsen vandaag voor de eerste keer mee en meteen 30 kilometer. Ik denk wel dat ik dat volhoud.” Omdat HODO de laatste stop is van de dag zijn sommige elektrische fietsen bijna leeg. Aan de buitenkant van de kleedkamer hangen meerdere stopcontacten, daar wordt een enkele fiets aan de lader gelegd terwijl de eigenaar een ijsje eet. „Het weer zit ons dit jaar minder mee dan voorgaande jaren, maar het is niet zo nat als dat ze voorspelden”, lacht Hoogevener Henk Zwiers (68). „We deden elk jaar mee met Trappen, Happen en Stappen, en daarom zijn we er nu ook weer bij met het Fietsfestival Drenthe. De stops waren vandaag leuk en leerzaam. Het atelier van Delia Bremer vonden wij persoonlijk erg interessant. Er waren bordjes neergezet met poëzie en er hing zelfs kunst in de boom. Intrigerend”.

60-kilometergroep

Terwijl de eerste fietsers weer richting Hoogeveen trekken zijn de deelnemers aan de 60-kilometerroute nog in the middle of nowhere . „De grootste lus met mensen is nog onderweg. De groep die de 30-kilometerroute heeft gefietst vandaag is al bijna klaar. Dat maakt het nu ook makkelijker met corona om alles een beetje gespreid te houden. Met het starten vanmorgen hielden we er al rekening mee, maar nu merk je dat het wel degelijk effect heeft”, vertelt Myrthe Strijker.