Eerste 'Lokale Indië Herdenking 15 augustus 1945' in Hoogeveen maakt indruk: 'Wie zijn verleden niet kent zal vandaag of in de toekomst verdwalen'

Zo’n honderd belangstellenden hebben zondagmiddag in Hoogeveen de ‘Lokale Indië Herdenking 15 augustus 1945’ bijgewoond. Het was voor het eerst dat deze ceremonie, die met name door aangrijpende persoonlijke verhalen indruk maakte, in Hoogeveen werd gehouden. Dit dankzij de inzet van de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken.

Herdenking bij het oorlogsmonument aan de Zuiderweg.

Herdenking bij het oorlogsmonument aan de Zuiderweg. Foto: André Weima Fotografie

De late middagzon schijnt op het oorlogsmonument aan de Zuiderweg. De Nederlandse vlag, die halfstok hangt, wappert in de wind. Langzaam maar zeker stromen belangstellenden toe. Onder hen enkele veteranen, veelal herkenbaar aan hun uniform, maar bovenal veel Molukse inwoners van Hoogeveen. Allen zijn gekomen om stil te staan bij het einde van de bezetting van voormalig Nederlands-Indië, wat tevens wereldwijd het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog betekende doordat Japan in Azië capituleerde, en om de slachtoffers van de Japanse bezetting aldaar te herdenken.

Zestien namen