Eerste Pulledag in Hoogeveen is soepel verlopen, 'Mensen wezen elkaar erop om afstand te houden'

De eerste Pulledag is donderdag goed verlopen. Meer dan 15.000 mensen hebben het centrum van Hoogeveen bezocht. Er waren weinig ongeregeldheden, slechts hier en daar was een waarschuwing nodig.

Eerste Pulledag sinds de coronacrisis.

Eerste Pulledag sinds de coronacrisis. Foto: Andre Weima Fotografie

Het was even wennen voor de kraamhouders en het publiek maar de eerste Pulledag met alle coronamaatregelen is achter de rug. „Voor het nieuwe bestuur was het de eerste echte Pulledag waarbij wij de organisatie regelde. Het is ons allemaal heel erg meegevallen, vooral het weer viel ons mee. Het is zeker voor herhaling vatbaar”, vertelt Jan Stam van Binnenstad Hoogeveen.

De kramen stonden allemaal 1,5 meter uit elkaar en daardoor was de markt iets kleiner dan voorgaande jaren. Ook de rommelmarkt is uitgedund om de regels te handhaven.

„Het was wel wennen voor de kraamhouders en vooral voor de deelnemers van de rommelmarkt. Wij hebben normaal de hele Schutstraat vol liggen met kleedje, maar om de anderhalve meter te kunnen waarborgen hebben wij de kleedjes verdeeld over de Schutstraat en de van Echtenstraat. Helaas kon niet iedereen zijn of haar kleedje uitleggen, maar volgende week is er weer een kans.”

Mensen corrigeren elkaar

Om de mensen geleidelijk door de Hoofdstraat te leiden plaatste de organisatie matrixborden aan het begin en het einde van de Hoofdstraat. Ook zijn er van de week pijlen op de grond gespoten om de looprichting aan te geven.

Stam: „We merkten dat de mensen al vanuit zichzelf de goede kant op liepen en niet snel ergens bleven hangen. Om de zoveel tijd spraken we via de geluidsinstallatie om mensen te herinneren aan de 1,5 meter. Leden van het bestuur liepen met gele hesjes door de Hoofdstraat en spraken mensen op sommige punten wel aan. Vaak was het niet eens nodig want mensen spraken elkaar al aan op hun gedrag of om even door te lopen.”

Veel publiek

Er zijn tussen de 15.000 en 20.000 mensen op de Pulledag afgekomen. „Doordat wij de Schutstraat deels hadden afgesloten en het plein bij de Nettorama ook hadden verkleind hebben er ongeveer 800 auto’s in de Kaap geparkeerd. Voorgaande jaren bleef de parkeergarage zo goed als leeg. De fietsenstalling, die gelukkig weer open is, heeft 600 fietsen gestald. Dit zijn grote getalen en laat maar weer zien hoe de Pulledag in de omgeving bekend staat”, vertelt Stam.

Minpuntje van AREA

Om 17.00 uur kwam er een abrupt einde aan de dag. „De kramen waren grotendeels al opgeruimd, maar Area kwam precies om 17.00 uur al met de schoonmaakploeg de Hoofdstraat op gereden. Ik zat nog even gezellig wat te eten met mijn kinderen bij het ‘t Schippershuus en we kregen de wind van de grote schoonmaakmachines in het gezicht. Dit is wel een puntje voor volgende week, het breekt meteen de sfeer.”