Eerbetoon aan overleden Gerard van de Weerd uit Hoogeveen. Werken van kunstschilder worden tentoongesteld en verkocht

Gerard van de Weerd in de raadzaal. Foto: Henk Boudewijns

Begin dit jaar overleed kunstenaar Gerard van de Weerd uit Hoogeveen. Vanwege zijn plotselinge overlijden is veel van zijn werk in het atelier aan de Hoofdstraat in Hoogeveen achtergebleven.

Als een hommage aan zijn kunstenaarschap worden zijn werken, in overleg met zijn familie, tentoongesteld en verkocht. Het gaat om ruim 60 olieverfschilderijen en aquarellen met landschappen, stillevens, portretten en interieurstudies. De tentoonstelling is vrijdag 30 september, zaterdag 1 en zondag 2 oktober van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken aan de Nicolaas Beetsplein 101 in Hoogeveen.

Landschappen, stillevens en interieurstudies

Gerard van de Weerd (8 september 1952 - 30 januari 2022) volgde de Academie Minerva in Groningen waar hij onder meer les kreeg van Matthijs Röling, Ben van Voorn en Jan van Loon. Van de Weerd schilderde en aquarelleerde landschappen, stillevens, interieurstudies en figuren. ‘Van de Weerd wordt gerekend tot de Noordelijke Realisten en was lid van het Drents Schildersgenootschap (vanaf 1981) en van de Noordelijke Aquarellisten’, vertelt woordvoerder Jan-Geert de Boer.

Drentse hunebedden in provinciehuis in Assen

Veel van Van de Weerds schilderijen hebben volgens De Boer een Drentse link. ‘Zo heeft hij op een groot doek de Drentse hunebedden vastgelegd, dat een mooie plek in het provinciehuis in Assen heeft gekregen. Drentse veenarbeiders en de veemarkt in Hoogeveen zijn ook door hem in verf vereeuwigd. Verder werkte hij aan schilderijen over de eerste generatie Molukkers in Hoogeveen.’

Van de Weerd was niet alleen een lokale bekendheid, zijn werk is door kunstliefhebbers in het binnen- en buitenland aangekocht. Hij was bevriend met zanger Frank Boeijen wat tot wederzijdse inspiratie leidde. Ook cabaretier Youp van ‘t Hek was een bekende van Van de Weerd. In opdracht van Stichting De Hooghe Kamer schilderde Van de Weerd een portrettenserie van Van ’t Hek, Liesbeth List en Anne Wil Blankers.

Op zondagmiddag 2 oktober is er een bijeenkomst met collegakunstenaars waarbij herinneringen aan Gerard van de Weerd kunnen worden gedeeld. De finissage van de tentoonstelling zal worden gedaan door de directeur van het Drents Museum Harry Tupan.

Nieuws

menu