IVN deelde zaterdag bomen uit in het Zuiderpark.

Een ware run op bomen van IVN: ‘Kijk eens hoe de meeste tuinen eruitzien. Alleen maar steen!'

IVN deelde zaterdag bomen uit in het Zuiderpark. Foto: André Weima

Onder het motto ‘Plant een boom, help vogels in de winter’ deelde IVN afdeling Hoogeveen dit weekend gratis boompjes uit. Belangstellenden konden hier zaterdag voor terecht in het Zuiderpark, Steenbergerpark en Sterrenpark. De vuilbomen, meidoornen en geoorde wilgen namen al ver voor sluitingstijd gretig aftrek. De actie bleek een succes, want de belangstelling van jong tot oud was groot!

Het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, heeft als doel om eenieder te laten zien en beleven hoe leuk, gezond en belangrijk de natuur is. Dit gebeurt aan de hand van activiteiten, cursussen, projecten en campagnes. De weggeefactie is het startschot om meer groen aan te brengen in de gemeente. Op deze manier wil de organisatie de biodiversiteit verhogen. IVN Hoogeveen streeft naar 55.697 extra bomen, bloemen en struiken binnen de gemeente Hoogeveen in het voorjaar van 2022.

Genieten

Bij het gebouwtje De IJsvogel, het uitgiftepunt in het Zuiderpark, zijn vrijwilligers Jan Mager en Hennie Florijn druk in de weer met het uitdelen van de boompjes. „We verkopen ook nestkastjes voor 5 euro. Kant en klaar en ook als bouwpakket. Daarnaast zijn er tasjes met vogelvoer beschikbaar.”

Marcel Zanting en zijn 8-jarige zoon Milan verlaten tevreden het park met een vuilboom, een wilg en een nestkastje onder de arm. „Via de buren en social media wisten we van deze actie”, vertelt Marcel. „Bij ons is pas verbouwd en is een stukje gemeentegrond weg. Dat grenst weer aan ons huis. Dus de boompjes komen daar goed van pas.’” Milan is blij met het nestkastje. „Deze komt aan de zijkant van ons huis. En ik heb ook nog een tas met vogelvoer meegekregen.”

Petra Venema is met haar hondjes Famke en Puck naar het park gekomen en heeft een vraag voor de heren van IVN. „Ik wil graag vogels in de tuin. Ik kan daar zo van genieten! Welk type boom moet ik dan nemen?” Met de nodige uitleg en tips verlaat Petra uiteindelijk zonder boompjes het park. „Ik kreeg de tip om een hedera te kopen, want daarin nestelen graag vogels en het is ook goed voor bijen en vlinders. Dus ik ga een hedera halen! Dat zouden meer mensen moeten doen. Kijk eens hoe de meeste tuinen eruitzien. Alleen maar steen! Dat is toch niks aan? We moeten ons meer bewust zijn van groen.”

Jan en Hennie verbazen zich intussen over de aanloop. „De animo is groot! Ook bij de andere twee parken”, geeft Jan aan. „We dachten aan het eind van de dag de overgebleven boompjes zelf hier in het park te planten, maar dat is niet nodig. Het gaat als een tierelier!”

Natuuractiviteiten

Voor Dirk en José uit Hoogeveen komt de weggeefactie op het juiste moment. „Onze buxus is aangevreten en die moesten we wegdoen. Hiervoor in de plaats komen de boompjes die we nu mee hebben gekregen. Ja, we vinden het een prachtige actie.”

José van der Weide is met dochter Ezra (8) en zoon Joah (6) op de fiets naar het park gekomen. „We volgen de activiteiten van IVN op Facebook. Zodoende wisten we van deze actie. De kinderen gaan straks lekker knutselen met de inhoud van de tasjes. We gaan vetbollen maken.” Ezra en Joah hebben veel plezier van de activiteiten van IVN. „We hebben al eens meegedaan met het zoeken naar kriebelbeestjes. Dat was erg leuk! Eens een keer wat anders!”

IVN Hoogeveen houdt doorgaans diverse activiteiten. In het Zuiderpark is onder andere een bijenheuvel, een speciale plek voor de vogels, een bloem-bij-idylle en vorig jaar is er een zwaluwtil geplaatst. De volgende activiteit die op het programma staat is het omzagen van de populieren. Jan: „Die zijn meer dan 30 jaar oud. Ze worden tot ongeveer twee meter afgezaagd. We zijn bezig om mensen te benaderen die handig zijn met een kettingzaag en die er iets moois en kunstigs van kunnen maken.”

De heren beleven veel plezier aan hun werk IVN Hoogeveen. „We zijn met een aantal vrijwilligers, maar kunnen nog meer gebruiken”, geeft Hennie aan. „Iedereen is welkom om een steentje bij te dragen. En nee, je hoeft geen groene vingers te hebben!”