Een terugblik op de maand maart van 2022

Het bomvolle busje, klaar voor vertrek.

Het bomvolle busje, klaar voor vertrek. Foto: Eigen foto

In februari werd de wereld opgeschrikt door de inval van Rusland in Oekraïne. De eerste reflex in Nederland was het hamsteren van toiletpapier en het volgooien van de tank. In maart dingen de eerste hulptransporten de weg al op, zoals dat van Beth-El.

Liever snel op pad zonder vastomlijnd plan, dan te laat zijn omdat de grenzen dicht zijn. Met die gedachte in hun hoofd zijn Arjan Kats, Rik Bouwmeester en Maikel Lichtendonk, allen leden van baptistengemeente Beth-El in Hoogeveen in alle vroegte met een busje volgeladen met goederen richting Oekraïne vertrokken. Ze slaagden in hun missie. Ook de gemeente Hoogeveen bleef niet achter en startte met de voorbereiding van de eventuele opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Dit in overleg met de Veiligheidsregio Drenthe, waarin alle burgemeesters van Drenthe vertegenwoordigd zijn.


Corona blijft onderdeel dagelijks leven

Diverse winkeliers en met name supermarkteigenaren in Hoogeveen, zijn hogelijk verbaasd. Per toeval was hen ter ore gekomen dat zij per 1 april voor de zondag terug moesten naar de openingstijden van vóór de coronapandemie. Waar ze nu op zondag open mochten zijn van 10.00 tot 19.00 uur, zou dat per 1 april weer als vanouds van 12.00 tot 17.00 uur worden. Een gemeentelijk woordvoerder bevestigt dat de openingstijden vanaf 1 april wijzigen. ,,De verruiming was bedoeld voor meer spreiding. Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, is dat niet meer nodig.” De ondernemers worden volgens hem voor die tijd nog hierover geïnformeerd.

Gemeenteraadsverkiezingen

Burgemeester Karel Loohuis heeft 12 maart zijn stem uitgebracht in het stemlokaal in het raadhuis. Volgens Loohuis blijven de verkiezingen bijzondere dagen. „Er wordt in drie dagen beslist welke kant we de komende vier jaar in de gemeente opgaan en met welke verhoudingen we verdergaan. Je hoort weleens dat mensen zeggen dat het toch niet uitmaakt wat ze stemmen, maar dat is niet zo. Echt elke stem telt.” Op maandag 21 maart werd de definitieve uitslag bekend gemaakt. Deze keer zijn twee kandidaten met voorkeursstemmen door de Hoogeveense bevolking aangewezen om in de gemeenteraad zitting te nemen: Ronald Klok voor VVD en Mark Tuit voor PvdA. Beiden hebben hun benoeming aanvaard.

Studenten winnen innovatieprijs

Studenten Alfa-college winnen innovatieprijs zorgtechnologie. Looprouteverlichting voor het Jannes van der Sleedenhuis De Kaap van NNCZ vanuit gezamenlijk Verwonderteam. De studenten liepen mee met zorgmedewerkers om zich te verwonderen over datgene wat zij zagen en te onderzoeken in hoeverre met een technische ondersteuning de kwaliteit van leven verbeterd kon worden. Het Verwonderteam bestond uit cliënten, zorgprofessionals en studenten, waarbij samen leren van belang is. De innovatie betreft rood dimlicht met bewegingssensoren in de kamers van cliënten. Dankzij dit dimlicht met bewegingssensor kan een bewoner ’s nachts veilig van en naar het bed lopen. De kleur van het licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine niet verstoord wordt en de bewoners sneller in slaap komen.