Een terugblik op de maand februari van 2022

De trotse Jong Hoogevener van 2021: de leerlingmediatoren van basisschool De Goudvink.

De trotse Jong Hoogevener van 2021: de leerlingmediatoren van basisschool De Goudvink. Foto: Kim Stellingwerf

Februari begon met feestelijk nieuws: Leerlingmediatoren van basisschool De Goudvink in Hoogeveen zijn uitgeroepen tot Jong Hoogevener van 2021: ‘Met minder ruzies is er meer liefde’. ,,Dit is een voorbeeld voor ons allen, niet alleen in Hoogeveen, maar in heel Nederland. Want als er minder ruzies zijn, is er meer liefde”, spraken de juryleden vol lof.

De organisatie van de Hoogeveense Cascaderun maakte bekend dat voor het eerste in haar geschiedenis afgeweken zou worden van een editie op een zondag in april, maar dat dit jaar het grootste hardloopevenement van Drenthe op zondag 12 juni gehouden zou worden. Door de geldende coronamaatregelen op grote evenementen was in goed overleg met de gemeente Hoogeveen besloten de Cascaderun te verplaatsen.

NK veldrijden in Hoogeveen

Het terrein van wielervereniging De Peddelaars in Hoogeveen was het decor van het NK veldrijden voor onder andere nieuwelingen, junioren en amateurs. ‘Hoe gaaf is dat, een NK in je eigen woonplaats’. Terwijl zaterdag het zonnetje zich nog liet zien, was het weer zondag vooral ’s ochtends bar en boos. Dat maakte het toch al zware parcours extra pittig. In totaal verschenen over beide dagen zo’n 400 renners aan de start, afkomstig uit het hele land. Zij moesten het geheel op eigen kracht doen, zonder aanmoedigingen van toeschouwers, want die waren niet toegestaan.

Woonlastenakkoord

Woonconcept en de betrokken huurdersverenigingen hebben begin van deze maand met elkaar een handtekening gezet onder een woonlastenakkoord. Bij de gemaakte afspraken is gezocht naar een balans: wat is het beste voor de portemonnee van bewoners en wat houdt Woonconcept financieel gezond? Nieuw, sinds 1 januari, is de mogelijkheid tot huurprijsverlaging bij nieuwe verhuringen. Woonconcept vindt het belangrijk dat er in elke gemeente waarin zij actief zijn, genoeg huurwoningen zijn in verschillende huurprijscategorieën. Door huurprijsverlaging te geven, kan iemand met een lager inkomen toch reageren op een duurdere woning. Zo komen er meer woningen beschikbaar met lagere huurprijzen voor diegene die dat nodig heeft.

Anti-wolf: de kuddebeschermingshond

De gemoederen om de wolf blijven oplopen. Ray Dorgelo, landelijk vermaard trainer en bescheiden hobbyfokker van Roemeense Karpatische herdershonden, adviseert en begeleidt schapen-, geiten- en kippenhouders bij de aankoop en het werken met een beschermingshond. Het zijn imponerende verschijningen met een dito blaf in de keel. Getraind, nee, geboren om wolven en beren op afstand te houden. Als huisdier is een kuddebeschermingshond vragen om problemen. „Alleen rasters zijn niet zaligmakend en als het om een grote kudde gaat zijn rasters én een enkele hond soms ook niet afdoende”, geeft Dorgelo aan. Aanvallen door de roofdieren op schapen in de omgeving zijn bijna aan de orde van de dag. Inmiddels wordt er openlijk gesproken over het herdefiniëren van de criteria voor een probleemwolf.


Storm Eunice richt schade aan

Eunice raasde vrijdagavond 18 februari over het land en zorgde voor ravage. Ook in Hoogeveen. Schuttingen en bomen legden het loodje, maar het meeste indruk maakte wel de schade aan torenflat de Arend. Daar blies Eunice met veel geweld de kozijnen uit het bovenste gedeelte van het trappenhuis. Zaterdag werden de bewoners van de bovenste twee verdiepingen geëvacueerd. „Dit was een extreme storm. We zijn enorm blij dat er niemand gewond is geraakt toen de kozijnen naar beneden vielen”, meldde een woordvoerster van Domesta. De bedoeling was dat zo snel mogelijk twee nieuwe kozijnen geplaatst zouden worden, maar dat was eerst niet mogelijk vanwege de aanhoudende wind. Daarom is besloten om het trappenhuis naar de bovenste etages tijdelijk aan de binnenzijde dicht te timmeren omdat voor een hoogwerker er nog altijd te veel wind stond.