Een op de twinitg vestigingen van winkels en bedrijven sloot vorig jaar de deuren.

Een op de twintig vestigingen van winkels en bedrijven in Groningen en Drenthe werd in 2020 gesloten (schrale troost: in de Randstad verdwenen meer winkels)

Een op de twinitg vestigingen van winkels en bedrijven sloot vorig jaar de deuren. Foto: Shutterstock

Het aantal vestigingen van bedrijven en winkels dat vorig jaar de deuren heeft gesloten is ruim 25 procent hoger dan in 2019. Dat meldt het CBS.

In 2020 zijn ruim 129 duizend vestigingen van bedrijven opgeheven. Hiervan hoorde 94 procent tot de kleine bedrijven met één vestiging, 87 procent was onderdeel van een bedrijf met slechts één werknemer.

 

Gaat het in de Randstad (regio’s Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Utrecht) om een percentage van 6 tot 6,5 procent, in Groningen en Drenthe schommelt het percentage opgeheven vestigingen per regio rond de 5 procent.

Het aantal nieuwe vestigingen nam in 2020 veel minder sterk toe (1,5 procent), maar was met bijna 179 duizend volgens het CBS nog wel aanzienlijk hoger dan het aantal sluitingen.

Grote verschillen per regio

Ten opzichte van 2019 zijn de regionale verschillen in de ontwikkeling van het aantal opheffingen veel groter.

Zo is de toename in Delfzijl en omgeving 50 procent, terwijl in Oost-Groningen en Zuidoost-Drenthe de kleinste toename (15 procent) van Nederland noteren. In geen enkele regio is het aantal opgeheven vestigingen gedaald.

Afgezet tegen het totaal aantal bedrijfsvestigingen zijn de meeste opheffingen in en rondom de steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Arnhem/Nijmegen. Andere regio’s met relatief veel opheffingen zijn Zuid-Limburg en Flevoland.

Met name de bouw-, horeca-, vervoer- en handelssectoren zijn hard getroffen.

Alle cijfers zijn via deze link bij het CBS te vinden.