Een ongewild proefkonijn. Met supersonische snelheid verlieten zij hun voortrazende straaljagers

Vroeg of laat zou het gebeuren, dat was duidelijk, maar wat de effecten ervan op het menselijk lichaam zouden zijn wist begin jaren vijftig niemand. En nu heb ik het over het per schietstoel verlaten van een met supersonische snelheid voortrazende straaljager. Het was 26 februari 1955 toen de 31-jarige George Franklin Smith de gevolgen van zoiets voor het eerst aan den lijve ondervond. Smith, vlieger in dienst van de Amerikaanse luchtmacht, werd op die dag gedwongen om zijn onklaar geraakte F-100 Super Sabre per schietstoel te verlaten met een supersonische snelheid, oftewel met de snelheid van het geluid.

George Smith werd op een dag gedwongen om zijn onklaar geraakte F-100 Super Sabre per schietstoel te verlaten met een supersonische snelheid.

George Smith werd op een dag gedwongen om zijn onklaar geraakte F-100 Super Sabre per schietstoel te verlaten met een supersonische snelheid. Foto: Fotomontage Gerrit Boxem

Als gevolg van de enorme krachten die zijn lichaam te verduren kreeg bij het met een snelheid van rond de 1250 kilometer per uur verlaten van de veilige cockpit, belandde George Smith meer dood dan levend in het ziekenhuis. De doktoren daar wisten aanvankelijk niet goed hoe ze deze patiënt moesten behandelen. Geen van hen had ook maar enige ervaring in de behandeling van bewusteloosheid als gevolg van het terechtkomen in een supersonische luchtstroom. Chirurgen, internisten, oogheelkundigen werden erbij geroepen om hun mening te geven. Hun eerste doel was om de straaljagerpiloot te bevrijden uit de ernstige shock die zijn hartslag zo zwak maakte dat er nauwelijks nog een polsslag was waar te nemen. Zijn bloeddruk was aanvankelijk angstwekkend laag, maar door injecties begon deze na een paar dagen gelukkig weer op te lopen.

Nieuws

menu