Een nieuwe kookplaat, ketel en gasmeter. Bij het overstappen op waterstof in de ‘waterstofwijk’ van Hoogeveen komt nog heel wat kijken. Hoeveel kost het eigenlijk?

In de wijk Erflanden is weerstand tegen de overstap van aardgas op waterstof om woningen te verwarmen. Dit bord stond lange tijd bij westelijk entree van de wijk. Nu staan er kleinere protestborden. Foto: Gerrit Boer

Inwoners van de waterstofwijk in Hoogeveen stappen straks natuurlijk logischerwijs over op waterstof. Die waterstofwijk is de Erflanden, een van de nieuwste wijken van Hoogeveen. Wat betaal je nou eigenlijk voor het overstappen en alles wat erbij komt kijken?

Goed nieuws voor mensen die het roer omgooien: de ombouw is volgens de gemeente Hoogeveen gratis. ‘De kosten worden volledig betaald uit subsidie van het Rijk. De nieuwe bewoners van de wijk krijgen een nieuwe cv-ketel, een gasmeter en zo nodig leidingen, hun aardgaskooktoestel wordt vervangen door een kooktoestel met inductiekookplaat, de meterkast wordt aangepast voor inductiekoken en eventueel wordt een sierhaard op aardgas ook vervangen voor een vergelijkbaar apparaat’, vertelt een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen in de net verschenen nieuwsbrief om inwoners van Hoogeveen op de hoogte te houden van wat er allemaal gaande is.

In fases

Wie overstapt op waterstof gaat de komende 15 jaar niet meer betalen dan voor aardgas. Hier wordt met de wijkbewoners van de Erflanden over gepraat. ‘Het plan is om de overgang naar waterstof in fases op te knippen. Per fase kan een klein aantal huizen overgaan op waterstof. Voorafgaand aan de volgende fase wordt gekeken of er nog genoeg geld beschikbaar is voor de investering voor de volgende serie woningen. Als dat niet het geval is, wordt die fase niet uitgevoerd. Zo is vooraf duidelijk dat de overgang betaald kan worden en de kosten over 15 jaar niet oplopen voor de bewoners. Het kan wel betekenen dat er minder huizen dan gepland over kunnen gaan op waterstof.’

Meer informatie over de waterstofwijk is hier te vinden.

Nieuws

Meest gelezen