Een lief initiatief in Zeeheldenbuurt in Hoogeveen: kastje vol producten waar iedereen die het niet zo breed heeft wat uit kan halen

De kast ligt bomvol uiteenlopende producten. Foto: Eigen foto

Een lief initiatief in de Zeeheldenbuurt in Hoogeveen. Daar heeft Hennie de Jonge een kastje ingericht met allerlei producten: groenten, appelmoes, macaroni, pakjes drinken, wc-papier, koffie, thee, suiker, maandverband, tampons, incontinentiemateriaal en ga zo maar door. Iedereen die het niet zo breed heeft en er iets van kan gebruiken, mag het meenemen. Maar eenieder die iets over heeft, is ook welkom om dat in het kastje achter te laten.

„Ik weet wat het is om het niet breed te hebben. Van jongs af aan werd ik daar al mee geconfronteerd”, vertelt de 63-jarige Hoogeveense. Ze beseft dat vooral in de huidige tijd met de oplopende prijzen menigeen in financiële problemen kan komen. Dat bracht haar op een idee.

Sinds een kleine vier weken staat er voor haar woning aan de Trompstraat een kast op wielen, hoewel die nu in verband met het slechte weer even naar binnen is verplaatst. „Dit kastje is niet bestand tegen regen en wind. Mijn zoon is voor mij al op zoek naar een ijzeren kastje, dat beter tegen alle weersomstandigheden kan.”

Bomvol

De kast ligt bomvol. Hij wordt niet alleen door haarzelf gevuld, maar ook door buren en anderen die het een mooi initiatief vinden. Soms halen mensen er ook wat uit, maar leggen tegelijkertijd wat terug. „Ach, ik heb nog voorraad zat. Het gaat om producten die echt belangrijk zijn voor mensen. En ik let er goed op dat alles wat er in ligt niet over datum is.”

Ze is een vrouw met een hart van goud, want waar ze maar kan helpt ze anderen. Terwijl ze haar verhaal aan de telefoon vertelt, is ze ondertussen aan het bezemen voor een buurvrouw. „Zij heeft corona maar haar straatje ligt vol takken. Ik help even vegen. Ach, het is voor mij een kleine moeite.” Zo kookt ze ook regelmatig voor mensen die ziek zijn en daar zelf even niet toe in staat zijn.

Lichtpuntjes

Bang dat er misbruik van het kastje vol producten wordt gemaakt, is de Hoogeveense, die al 47 jaar in de Trompstraat woont, niet. „Ik heb een hondje. Zodra het hek opengaat laat hij van zich horen en kijk ik even.” Ze heeft bovendien een positieve instelling. ,,Mijn motto is niet voor niets: altijd positief blijven. Er zijn altijd weer lichtpuntjes.”

Nieuws

menu