'Een kind hoeft niet alles te lusten'. Eetteam helpt bij eetproblemen

Paula Oosterhuis, Ina Kuiken en Geralda Perdon van het Eetteam. Foto: André Weima

Vlak voor de coronapandemie begon in Hoogeveen het eetteam. Een groep zorgverleners die ouders, kinderen en jongeren helpen met problemen die spelen rond eten.

Het kernteam bestaat uit diëtiste Geralda Perdon van voedingsadviesbureau Diadem, cognitief gedragstherapeutisch medewerker Ina Kuiken van Accare en logopediste Paula Oosterhuis van logopediepraktijk Klinq. Een keer in de maand op dinsdagochtend houden zij gedrieën online intakegesprekken voor ouders met een hulpvraag. ,, We zien eigenlijk maar weinig kinderen met overgewicht De meesten die bij ons komen, zijn slechte eters”, vertelt Perdon. ,,Ze eten bijvoorbeeld selectief en maar enkele dingen. Dat kan leiden tot heel veel stress in een gezin.”

Steun van andere disciplines

Doel van de gezamenlijke intake door de drie hulpverleners is om te kijken wat een kind nodig heeft en op die manier passende zorg te verlenen. Het kernteam kan bogen op hulp van andere disciplines, zoals een kinderfysiotherapeut, specialisten in het ziekenhuis en andere welzijnsinstellingen. ,,Hierdoor zijn de lijntjes kort. Je screent op je eigen professionaliteit, maar hebt ook de steun van andere disciplines en kunt indien nodig doorverwijzen.”

,,Ik kijk bijvoorbeeld tijdens zo’n intake of er sprake is van eetstoornissen”, vertelt Ina Kuiken. ,,Of een ander probleem. Heeft een kind autisme? Dan kan het zijn dat hij de structuur van bepaald voedsel niet prettig vind. Eetproblemen kunnen uiteenlopende oorzaken hebben.”

‘Ik heb heel breed leren kijken’

Ook kunnen de problemen die rond eten, medisch zijn. ,,Het kind kan een allergie hebben”, zegt Oosterhuis. ,,Terwijl ouders dat niet weten. We hebben een kind gehad dat heel weinig at. Achteraf bleek ze een voedselallergie te hebben. Toen dat ineens duidelijk werd en ze dat voedsel niet meer aangeboden kreeg, begon ze weer goed te eten. Door dit eetteam heb ik heel breed leren kijken.”

De zorgprofessionals versterken elkaar en zoeken samen met de ouders naar oplossingen. Het is vooral van belang dat kinderen genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. ,,Het kan voor komen dat een kind niet goed kan kauwen en daardoor niet goed kan eten. Daarnaast is eten, voor kinderen met eetproblemen, een manier van de regie houden.”

Eetdagboek

,,We denken met de ouders mee”, zegt Kuiken. ,,Wat zijn de patronen waaraan de kinderen gewend zijn geraakt en hoe kun je die veranderen? Soms kost dat tijd en soms is het heel snel opgelost.” Bijvoorbeeld, wanneer blijkt dat een ouder zich zorgen maakt of een kind niet te weinig eet en er aan de hand van een eetdagboek duidelijk wordt dat het meer dan genoeg binnenkrijgt.

,,En vergeet niet”, vult Oosterhuis aan: ,,Een kind hoeft ook niet alles te lusten. Wij lusten ook niet alles. We leren de kinderen om zonder druk met eten om te gaan. Door in eerste instantie bijvoorbeeld alleen maar te vragen: ‘durf je het tegen je lippen aan te houden’. En dan ga je stapje voor stapje verder. En ga uit van wat het kind wel lust. Lust een kind vijf, zes groentes? Mooi! Dat scheelt zoveel strijd.”

Geen lange wachtlijsten

,,We hebben iedere eerste dinsdag van de maand spreekuur”, gaat Perdon verder. Voor nu is dat genoeg. ,,Er zijn geen lange wachtlijsten en er is ruimte in de agenda, waardoor we de hulp meestal binnen vier weken op kunnen starten. Wordt de vraag groter dan moeten we kijken of we uit kunnen breiden.”

Voor de ouders die met een hulpvraag komen is het zaak dat ze het voorbereidende werk doen. ,,We vragen ze een eetdagboek bij te houden”, aldus Kuiken. ,,En ook om te kijken naar welke problemen ze ervaren en welke patronen ze herkennen. Het geeft de ouders zelf ook inzicht en wat ook opvalt is dat ouders samen naar het spreekuur komen.”

Meer informatie

Het eetteam is een initiatief van Diëtistenpraktijk Diadem, logopediepraktijk Klinq, Accare, GGD, Centrum voor Jeugd en Gezin, Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, Treant Zorggroep en gemeente Hoogeveen.

Voor meer informatie mail naar eetteam@dewoldenhoogeveen.nl.Nieuws

menu