Ruim een derde van Hoogeveen stemt BBB op het pluche. Maar na knaller van BBB, ‘s morgens gewoon de melkput in

Hoogeveners zijn woensdag massaal naar de stembus gegaan. De gemeente noteerde een opkomst van 60,7 procent. Van de Hoogeveense stemmers kleurde 35,7 procent een van de vakjes van BBB rood. CDA moest weliswaar flink inleveren, maar is in Hoogeveen wel de nummer 2, gevolgd door ChristenUnie. In buurgemeente De Wolden is de partij het hoogst van Drenthe: 76,9 procent. Ook daar gaat BBB ruimschoots aan kop met 45,4 procent van de stemmen en VVD is er de nummer twee.

Lachende gezichten en duimen omhoog bij BBB, ook bij Martin Jansen (aan statafel met grijze bloes). ‘Bizar, 17 zetels.’

Lachende gezichten en duimen omhoog bij BBB, ook bij Martin Jansen (aan statafel met grijze bloes). ‘Bizar, 17 zetels.’ Foto: Marcel Jurian de Jong

BBB gaat als nieuwkomer met maar liefst 17 zetels de Provinciale Staten in. Een monsterzege. Martin Jansen, de hoogst genoteerde Hoogevener op de lijst van BBB, moet de uitslag donderdagmorgen nog altijd verwerken. „Bizar, 17 zetels. Wat een klapper. Ik ben er sprakeloos van.” Dat laatste is meer bij wijze van spreken, want ondanks het feit dat hij in de nacht van woensdag op donderdag niet geslapen heeft is hij monter en goedgebekt „Rond twintig voor vier was ik thuis uit het provinciehuis. Nog lang niet alle uitslagen waren toen binnen. Ik heb wel in bed gelegen, maar ja de app ging maar door. Het was zo half zes. Tijd om te melken.” De 29-jarige Pessenaar runt samen met zijn vader en moeder een melkveebedrijf in Stuifzand. „En we moeten verder. Op de boerderij en in de politiek”, zegt hij nuchter. Al stond hij donderdagmorgen voor dag en dauw in de melkput, zijn telefoon ging gewoon door. „Gekkenhuis. Je wordt echt geleefd. Ik heb mijn telefoon al twee keer moeten opladen.”