Een dag genieten van alle attracties met Stichting Actief Samenleven: 'Naar deze dag wordt heel lang uitgekeken'

Dikke pret tijdens het jaarlijkse dagje uit, op deze archieffoto in Duinen Zathe. Foto: Harry Baalman

Cor Velting en Fenna Hilgen van Stichting Actief Samenleven uit Pesse hebben het weer voor elkaar. Het jaarlijkse dagje uit voor minimagezinnen wordt al voor het zevende jaar georganiseerd door de kleine maar actieve stichting. Vanaf 2 juli is inschrijven voor een dagje uit naar Avonturenpark Hellendoorn mogelijk.

Normaal gesproken wordt het dagje uit in de voorjaarsvakantie georganiseerd. Net als vorig jaar gooide ook dit jaar de coronacrisis roet in het eten. Met als gevolg dat alle attractieparken tijdens de voorjaarsvakantie de deuren gesloten moesten houden. Ruim 110 kinderen met hun ouders genieten al zeven jaar van een dag in een attractiepark. Cor Velting: „Gelukkig gaat Nederland steeds meer van het slot en hebben ook alle attractieparken weer de kassa’s geopend.“ En dus kan dit uitje tijdens de lange schoolvakantie toch doorgang vinden. Dan zijn de kinderen uit financieel kwetsbare gezinnen toch een dagje erop uit geweest.

„We organiseren best veel mooie projecten, zoals in maart de Corona Bloemenactie. We hebben 130 boeketten bloemen mogen bezorgen bij ouderen die direct of indirect getroffen waren door de coronapandemie, maar ons jaarlijkse dagje voor financieel kwetsbare gezinnen is wel onze favoriet“ , vertelt Velting met een lach. Fenna Hilgen: „Het mooiste moment van de dag is als de bussen weer aankomen op het Stationsplein en je al die lachende en opgewonden gezichten ziet. Dan weet je precies waarom we dit jaren doen.“

Voor veel gezinnen, en zeker voor gezinnen die afhankelijk zijn van de boodschappen van de Voedselbank, is het niet zo eenvoudig om met het gezin een bezoek te brengen aan een attractiepark want over het algemeen zijn de toegangskaarten aan de prijzige kant. Op de vraag hoe de stichting dit allemaal bekostigt, zegt Velting: „We zijn nu op weg naar de negende verjaardag van de stichting en in al die jaren hebben we een behoorlijk netwerk van relaties opgebouwd. Als je het vertrouwen krijgt en behoudt bij de fondsen, lukt het prima om een dergelijke dag te organiseren. Zo’n dagje uit kost al gauw 5000 euro. In dit geval heeft het Pieter Arie van der Kooijfonds een flinke duit in het zakje gedaan met een donatie van 2500 euro en de verwachting is dat Nationaal Fonds Kinderhulp hetzelfde bedrag doneert, al moet hier formeel nog een aanvraag voor worden ingediend op het moment dat duidelijk is hoeveel kinderen er mee zullen gaan.” Het bestuur van Actief Samenleven heeft er het volste vertrouwen in, gelet op de band met Nationaal Fonds Kinderhulp dat dit ook wel weer in orde gaat komen.

De twee dubbeldekker bussen van GEBO zetten dit jaar koers richting Avonturenpark in Hellendoorn. De gasten van Actief Samenleven hoeven zich geen zorgen te maken over de inwendige mens. Bij het instappen in de bussen krijgt iedereen een tas met broodjes, drinken en fruit en alle gezinnen krijgen een voucher voor patat, een snack en drinken. Een hele organisatie zou je denken? Volgens Fenna Hilgen valt dit mee. ,,We mogen nu eenmaal graag organiseren en alles goed regelen.”

Velting voegt hier aan toe: „We zijn ook erg trots op onze Club van 120. Dat is een zakelijk netwerk van veelal ondernemers, die zorgen ook dat we dit soort dingen mogelijk kunnen maken. Ik geef graag een voorbeeld van een betrokken onderneming: de tas met broodjes die onze gasten krijgen bij het dagje uit, worden belangeloos aangeboden door Foox Groothandel Hoogeveen, al jarenlang sponsor van Actief Samenleven.”

Circus in de zorg

Vijf jaar heeft de stichting de Ouderen4daagse georganiseerd en in deze vijf jaar zijn ruim 400 lang gekoesterde wensen van kwetsbare en eenzame ouderen in vervulling gegaan. In 2019 werd het tijd voor wat nieuws. Op Nationale Ouderen Dag 2019 had Circus Alexander de tenten opgeslagen op de Markt in Hoogeveen. Er werden drie voorstellingen gegeven. Ruim 500 ouderen hebben enorm genoten. Inmiddels heeft Actief Samenleven weer contact gehad met het management van het circus, in 2020 kon het circus geen doorgang vinden door de coronaperikelen. Velting: „Het goede nieuws is dat het circus Hoogeveen weer zal aandoen en wel op Nationale Ouderen Dag. Op 1 oktober klinkt het weer in de tent: ‘Hooggeëerd publiek’.”

Kinderen en ouders die mee willen naar Hellendoorn en hiervoor in aanmerking komen (je moet hiervoor aangesloten zijn bij de Voedselbank of de Kledingbank) kunnen zich 2 juli vanaf 10.00 uur inschrijven via www.actiefsamenleven.nl . Veel gezinnen vallen vaak buiten de boot wat regelingen betreft. Daarom kunnen ook gezinnen die om andere financiële redenen zich een dergelijk uitstapje niet kunnen veroorloven, zich melden.

Nieuws

menu