Eddie en Sonja Fik uit Tiendeveen balen van grote eik vol plaagrupsen naast hun erf. 'Toen ik zei dat ik iedere week een zak met rotzooi op het bureau van de ambtenaar zou uitstrooien, wilde men niet meer met mij praten'

Eddie Fik en zijn partner Sonja vinden het schandalig. „Als je de gemeente via de normale weg benadert, word je met een kluitje in het riet gestuurd. Wanneer je genoeg ophef maakt op social media, komen ze eindelijk in actie. Jammer dat het zo moet tegenwoordig.”

Drie jaar lang heeft Eddie Fik uit Tiendeveen al contact over de eikenboom die binnen een meter van zijn erfgrens op gemeentegrond staat.

Drie jaar lang heeft Eddie Fik uit Tiendeveen al contact over de eikenboom die binnen een meter van zijn erfgrens op gemeentegrond staat. Eigen foto

Drie jaar lang heeft Eddie Fik uit Tiendeveen al contact over de eikenboom die binnen een meter van zijn erfgrens op gemeentegrond staat. „De boom is niet monumentaal groot en ziet er met de dode takken en het mos ook helemaal niet gezond uit”, wijst Eddie zittend op het terras naar de boom. De kruin is dun en er hangt een grote tak zo’n 8 meter over de tuin.

Ieder jaar is het er ruimen geblazen voor Eddie, want doordat de boom niet fit is, komt er bij iedere windvlaag rotzooi naar beneden. „Ik heb ook al aangeboden zelf de boom om te halen en op te ruimen, maar dat is ten strengste verboden. Het komt er op neer dat ik niet zo moet zeuren. Toen ik zei dat ik niet zeurde en dat ik iedere week een zak met rotzooi op het bureau van de betreffende ambtenaar zou kunnen uitstrooien, wilde men niet meer met me praten.”

Ook buurt niet blij met boom

Partner Sonja knikt instemmend. „De buurt is ook niet blij met de boom, want hij staat naast de speeltuin aan de Westerlaan. Die hebben we met vrijwilligers en De Smederijen opgezet, dus we willen best veel zelf doen. Ieder jaar brandt Eddie zelf het nest van de eikenprocessierupsen uit de boom, want je wilt toch niet dat de kinderen er met het spelen last van gaan krijgen.” Dit jaar wilde Eddie Fik dat weer doen, maar het nest zat hoog en er liep al een hele processie naar boven, naar het loof.

Eddie: „Ik heb wéér de gemeente gebeld en de receptioniste wist me te vertellen dat de betreffende ambtenaar niet aanwezig was, maar dat ze een aantekening zou maken dat het nest met spoed verwijderd moest worden. Dat was maandag 21 juni.” Ondertussen vroeg Eddie zelf een offerte aan bij een nooddienst uit St. Jansklooster, maar dat werd 300 euro exclusief voorrijkosten, dat vond hij wat te gek.

Wat volgde was een lint om de boom op 25 juni. „Ja, toen waren we er helemaal klaar mee.” Eddie kan er nog boos om worden. „Zo’n lint had ik zelf al wat verder van de boom af gehangen, zodat de spelende kinderen niet in de buurt komen. Zo’n lint om de stam, dat zie je door de hele gemeente en dan gebeurt er de eerste weken nog niets.”

Facebookactie

Sonja heeft een Facebookbericht geplaatst en ook op Aanbod0528 waar je spullen te ruil of te geef aan kan bieden, waarna het stel zondags werd benaderd door Regionieuws Hoogeveen met de vraag of ze het mochten plaatsen. „Het moest vóór maandagochtend online staan, want blijkbaar kijkt de gemeente ’s ochtends naar berichten om te zien wat er speelt.”

Ondertussen hoorden de twee niets van de gemeente, ondanks dat ze hadden gevraagd op de hoogte gehouden te worden. Sonja: „De kinderen wilden het weekend in het zwembad spelen, maar er bleken ook rupsen in te drijven. Je moet er niet aan denken dat ze door de brandharen zwemmen.”

Online veel reacties

De Facebookactie en het nieuws online zorgde voor veel reacties naar het gezin. Er was veel instemming. „Maar er waren ook negatieve en zelfs grove reacties, zoals ‘we moesten niet zo zeuren’ of ‘je woont in het buitengebied en dan kan je dit verwachten’. We proberen hier in de wijk samen veel te doen, maar er zijn ook zaken die de gemeente gewoon afschuift en dat vind ik niet terecht”, zegt Eddie stellig. Voor zijn gevoel vallen de dorpskernen vaak buiten de boot, maar uit de reacties te lezen, is het in de stad niet veel anders. „Hier doen ze moeilijk over het vellen van één eikenboom terwijl op het Beukemaplein zonder pardon gezonde exemplaren omgingen, omdat dat beter in het straatje van de gemeente paste.”

Opgelucht

En nu? Na alle berichten bleef het van de kant van de gemeente stil, maar afgelopen vrijdag stond daar ineens een kraanwerker van een opruimdienst. Het nest werd verwijderd en de lopende rupsen opgezogen. De familie Fik en andere buurtbewoners zijn opgelucht. De buurtkinderen spelen weer zorgeloos in de speeltuin.

„Ik vind het triest dat er veel en grof gereageerd wordt op de social media, maar nog triester is het dat het blijkbaar nodig is om de gemeente in beweging te laten komen”, verzucht Fik.

„Dat je drie jaar lang netjes de contactformulieren invult helpt niet, maar berichten plaatsen op Twitter en Facebook blijkbaar wel. Niet alleen Den Haag, maar dus ook in Hoogeveen lijkt men dan pas in te zien dat het menens is. Zo jammer.”

Het heeft even geduurd, maar het is voor elkaar. „Hopelijk blijven de rupsen volgend jaar weg. Zo niet, dan weten we nu hoe we het aan moeten pakken: op naar de media”, zegt het paar lachend.

Hotspots

Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: „De betreffende boom in Tiendeveen staat op de lijst met hotspots ‘EPR’. De gemeente laat ieder jaar een controleronde uitvoeren en de gevonden nesten worden dan verwijderd. Helaas kunnen we maar een enkele ronde financieren, dus als er tijdens deze controle geen nest gevonden wordt, wellicht doordat buurtbewoners dit zelf verwijderen, dan volgt er geen tweede ronde. Het is puur toeval dat het nest verwijderd is nadat de berichten op internet zijn verschenen. Het nest aan de Westerlaan in Tiendeveen is verwijderd tijdens de geplande rondgang.”