Echtpaar Stevens-Moman uit Hollandscheveld 60 jaar getrouwd: 'Eerste ontmoeting tijdens de Crerar wandeltocht'

Het echtpaar Stevens-Moman is 60 jaar getrouwd.

Het echtpaar Stevens-Moman is 60 jaar getrouwd. Foto: André Weima

Jakob (85) en Grietje Stevens-Moman (80) uit Hollandscheveld zijn vandaag, 6 december, 60 jaar getrouwd. Alle reden om een mooie dag te organiseren ter ere van het diamanten huwelijk. Het werd, met inachtneming van de coronaregels, een feestelijke dag samen met hun kinderen, klein- en achterkleinkinderen en naaste familie.

De dag van hun eerste ontmoeting ligt nog vers in het geheugen. Dit was in de Hoofdstraat tijdens de Crerar wandeltocht in 1959. Anderhalf jaar later op tweede kerstdag in 1960 werd de verloving uitgesproken en konden de voorbereidingen worden getroffen voor hun huwelijksdag. In het eerste huwelijksjaar werd oudste dochter Roelie geboren, gevolgd door zoon Jan en dochter Henny. Inmiddels heeft de familie zich uitgebreid met 8 klein- en 6 achterkleinkinderen. Een gegeven waarvan Jakob en Grietje met dankbaarheid en trots genieten.

Jakob ging werken bij de Koninklijke ten Cate in Nijverdal en reisde twee jaar lang richting Twente tot het moment dat een boer in de buurt zijn hulp wel kon gebruiken. Na vier jaar kwam een werkvoorstel van het Amerikaanse bedrijf ITT in Hoogeveen voorbij, waar Jakob uiteindelijk 30 jaar heeft gewerkt. Grietje heeft haar 25-jarig jubileum mogen vieren bij de Thuiszorg, maar vond het na 27 jaar welletjes.

Zorgzame inzet gebleven

Haar zorgzame inzet is gebleven. De medebewoners van De Rieg en woonzorgcentrum Beatrix kunnen nog altijd op haar helpende hand rekenen, ondanks het feit dat de jaren ook bij haar beginnen te tellen. Het vrijwilligerswerk bij WZC Beatrix is, na 18 jaar, vanwege alle coronaperikelen en de daarbij behorende risicofactoren stopgezet.

Hun eerste onderkomen stond aan het Noord in Noordscheschut. Daarna hebben ze ruim 52 jaar met veel plezier aan de Dr. Broekhoffstraat in Hollandscheveld gewoond. Vanwege de gezondheidsperikelen van Jakob moest een andere keus worden gemaakt. Toen de nieuwbouw van de aanleunwoningen De Rieg in beeld kwam, hoefden ze daar niet lang over na te denken. Fijn wonen voor mensen met een woonbehoefte en een zorgvraag, waarbij zelfstandig wonen van kracht blijft.

Bij mooi weer fietsen ze nog graag. Is het weer een beetje minder en de behoefte om er even tussenuit te gaan groot, dan pakt Grietje de auto en laat Jakob haar ook hier met het grootste vertrouwen het roer in handen nemen.

„Dat gaat al zestig jaar zoals het gaat en we hopen dat hier nog heel wat jaartjes aan toegevoegd mogen worden. Niks niet ‘geven en nemen’, maar ‘geven en ontvangen’, daar kom je een heel eind mee”, aldus het diamanten bruidspaar.