Echtpaar Hofhuis viert diamanten huwelijk. Nog steeds kun je ze hand in hand zien zitten

Het diamanten bruidspaar Hofhuis was aangenaam verrast door het bezoek van burgemeester Karel Loohuis.

Het diamanten bruidspaar Hofhuis was aangenaam verrast door het bezoek van burgemeester Karel Loohuis. Foto: André Weima

Het was woensdag 60 jaar geleden dat André (81) en Baukje (82) Hofhuis-Ongersma uit Hoogeveen elkaar het ja-woord hebben gegeven. Een prachtige mijlpaal.

Burgemeester Loohuis bracht het diamanten bruidspaar ’s morgens in restaurant Nijstad, waar ze een feestje hadden, een bezoek om hen namens de gemeente Hoogeveen te feliciteren. Dat vonden ze een leuke verrassing.

Verbieden van verkering hielp niet

André is geboren in Brummen, terwijl Baukje is geboren in het Friese Houtigehage, in de buurt van Drachten. Baukje ging regelmatig naar dominee Hofhuis en zijn vrouw, de ouders van André. Daar zag ze André, en al snel was er een klik tussen beiden. Eerst mochten ze nog geen verkering hebben, omdat Baukje nog naar school ging. Maar het verbieden van de verkering hielp niet, ze hadden toch stiekem verkering.

Toen de vader van André een beroep als baptistenpredikant kreeg naar Workum, kreeg André een baan als inkoper bij Philips in Drachten. Het jonge stel trouwde en ging in Drachten wonen. Daar werkte Baukje in een handwerkzaak. Ze had een opleiding gedaan voor costumière, coupeuse en akte K, een diploma om aan de lagere school les te geven, wat haar later goed van pas zou komen.

Toen zich de mogelijkheid voordeed om naar Hoogeveen te verhuizen, pakten ze die kans met beide handen aan. De twee gingen wonen in een flat aan de Asterstraat. Daar werd hun dochter Wilma geboren. André werkte nog steeds als inkoper bij Philips, maar nu in Hoogeveen. Baukje werkte als leerkracht textiele werkvormen op de Prins Willem Alexanderschool, nu De Carrousel.

Gehuldigd in Kirchberg

Het echtpaar hield enorm van fietsen. De bosrijke omgeving vonden ze prachtig. André kende heel Drenthe op zijn duimpje. Daarnaast gingen André en Baukje graag naar Oostenrijk. Een aantal jaar geleden werden ze nog gehuldigd, omdat ze 25 jaar lang hun vakantie in Kirchberg hadden doorgebracht in de winter. In de zomer reisden ze naar vele landen zoals Canada, waar een zus van Baukje woonde, Amerika, Luxemburg, voormalig Joegoslavië, Tsjechië, Turkije, Spanje, Duitsland, Italië en in de zomer ook andere delen van Oostenrijk. Het is gelukt om het Oostenrijkvirus aan hun dochter en schoonzoon, Wilma en Wim, door te geven.

André en Baukje zijn opa en oma geworden van Marianne en Ruben. En sinds bijna een jaar zijn ze zelfs overgrootouders geworden, aangezien Marianne en haar man Gert-Jan een dochter kregen: Jade.

Het echtpaar is dankbaar dat ze hun diamanten huwelijk mocht vieren. Ze zien het als een Godsgeschenk. Zolang het kan, genieten ze van elke dag samen. Nog steeds kun je ze hand in hand zien zitten.