Eén van de oudste voedselbossen van Nederland ligt in Geesbrug: Bos is nu officieel geopend

Voedselbos Geesbrug.

Voedselbos Geesbrug. Foto: Voedselbos Drenthe

In Geesbrug ligt één van de oudste voedselbossen van Nederland. Sinds deze maand is het mogelijk om dit parkachtige bos te onderhouden en te bezoeken. Geïnteresseerden kunnen een wandeling door de natuur maken. Er is veel diversiteit te vinden in dit voedselbos.

Oprichtster Tabitha Timmermans: „We hopen mensen een fijne tijd bij ons te geven. Het zou extra mooi zijn als bezoekers ideeën op doen die ze zelf toepassen in hun tuin of op hun land. Op deze manier kan Voedselbos Drenthe bijdragen aan een duurzamer Nederland”.

Gezien de enthousiaste reacties van de eerste bezoekers en deelnemers aan de rondleidingen, maakt Voedselbos Drenthe een goede start en is het een originele aanvulling op de al bestaande tuinen en parken in Drenthe.

Voedselbos

Een voedselbos is niets meer en minder dan de bossen zoals die er vroeger al waren en overal voorkwamen. In een voedselbos draait alles om biodiversiteit en opbrengsten. Dit lukt door de verschillende lagen in het bos/de tuin op elkaar af te stemmen. Als dit goed gebeurt, vraagt het bos weinig onderhoud en houdt het bos zichzelf in stand.

Vanaf eind vorige eeuw is op een voormalige stuk landbouwgrond in Geesbrug een grote diversiteit aan begroeiing ontstaan. Honderden fruitbomen en fruitstruiken worden afgewisseld met sierheesters, grasvelden en allerlei soorten bomen. De afgelopen jaren wordt het terrein van 3,5 hectare steeds meer beheerd als voedselbos. „De natuur krijgt de ruimte en wordt door ons geholpen om in haar kracht te komen”, stelt beheerder Michel Timmermans.

Activiteiten

In het voedselbos is een wandelroute uitgezet over idyllische paadjes. Aan de hand van een informatieboekje komen bezoekers van alles te weten over wat er groeit en bloeit op het terrein. Bezoekers krijgen een inleiding over de voedselbosprincipes en doen inspiratie op. Op het terrein worden ook rondleidingen en wildplukwandelingen georganiseerd.

In het koffiehuis is goed zichtbaar wat het voedselbos allemaal oplevert: jam, siropen, honing, kruidenthee en heerlijk gebak. Er zijn ook verschillende verse producten te krijgen. Het aanbod hierin wordt bepaald door de natuur zelf.

Mini-camping Drentsheerlijk

Het is ook mogelijk te overnachten in het voedselbos. In het bos bevindt zich namelijk een mini-camping waar kampeerders heerlijk tot rust kunnen komen en volledig op kunnen gaan in de natuur. Ook is er een nathuurhuisje aanwezig waar gekampeerd kan worden met wat meer luxe.

Het Voedselbos Drenthe ligt aan de Coevorderstraatweg 24a in Geesbrug. Meer informatie is te vinden via www.voedselbosdrenthe.nl .