Duurzaamheid Ontwikkel Centrum DOC33 in Hoogeveen is officieel opgericht

Duurzaamheid Ontwikkel Centrum DOC33 officieel opgericht.

Duurzaamheid Ontwikkel Centrum DOC33 officieel opgericht. Foto: André Weima

Het Duurzaamheid Ontwikkel Centrum (DOC33) in Hoogeveen is vanaf vandaag officieel opgericht. Bedrijven, studenten en werknemers kunnen hier terecht om de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid in de gebouwde omgeving te volgen.

Begin oktober hebben de vijf bestuursleden officieel een handtekening gezet onder de oprichtingsakte van de stichting die handen en voeten geeft aan de activiteiten van het DOC33. „DOC33 biedt ruimte om samen te ontdekken en op zoek te gaan naar oplossingen op het gebied van duurzaamheid in de al bestaande wereld. Hier in DOC33 kunnen studenten, werknemers en bedrijven samen in gesprek gaan en tot die oplossing komen”, vertelt Jennifer Wessels Boer, voorzitter van Stichting DOC33. Het bestuur van DOC33 wordt gevormd door Erik Nijhof, Jan Bork, Gert Vos (penningmeester), Jan Berend van Wijk (secretaris) en Jennifer Wessels Boer (voorzitter).

De komende maanden ontstaat er een expertisecentrum. Dit wordt een fysieke ontmoetingsplek met toegang tot technieken en materiaaltoepassingen voor circulair bouwen en specifieke apparatuur zoals warmtepompen en energieopslagsystemen.

Proeftuin en opleidingscentrum

Wessels Boer: „Werknemers van verschillende bedrijven kunnen bij ons terecht voor hun opleiding of voor om- en bijscholing over het onderwerp duurzaamheid. Ook bieden wij leerplekken aan voor studenten die zich meer willen verdiepen in dit onderwerp.” Bij DOC33 kunnen regionale bedrijven zich aansluiten om zo te experimenteren en kennis op te doen in de opgezette proeftuin. „Hier kan samen gewerkt worden aan praktijkgerichte projecten op het gebied van werken, wonen en zorg. Door de proeftuin te gebruiken kunnen deze projecten eerst een pilot doorstaan voordat ze in de grote wereld worden uitgetest.”

Actief netwerk regionale bedrijven

Het Duurzaamheid Ontwikkel Centrum faciliteert een actief netwerk voor en door bedrijven en richt zich vooral op de kennisuitwisseling en wederzijdse samenwerking. Wessels Boer: „Er zijn veel losse initiatieven in de regio. Wij willen ervoor zorgen dat deze initiatieven gaan samenwerken. Daarom organiseren we elke laatste woensdagavond van de maand een samenkomstavond genaamd DOC DOET. Op deze avonden komen mensen spreken over de praktijk en het thema circulair bouwen”.

Samenwerking

DOC33 is opgericht in de samenwerking met de Gemeente Hoogeveen, Alfa-college, Wij Techniek en Regio Del Zuid- en Oost- Drenthe. Al deze bedrijven en stichtingen hebben hart voor de regio om op deze manier van elkaar te leren en het verschil te maken.