Dubbel goud voor damsters uit Hoogeveen: Nicole de Vries en Lisa Scholtens in de zomer te bewonderen tijdens het Hoogeveen Open

Nicole de Vries (17) en Lisa Scholtens (16) werden gehuldigd in 't Knooppunt na hun succes op het NK dammen.

Nicole de Vries (17) en Lisa Scholtens (16) werden gehuldigd in 't Knooppunt na hun succes op het NK dammen. Foto: André Weima Fotografie

De Hoogeveense jeugddamclub heeft weer twee Nederlandse kampioenen erbij. Nicole de Vries (17) en Lisa Scholtens (16) hebben hun slag geslagen op het Nederlands meisjeskampioenschap voor junioren en aspiranten.

De titeltoernooien vonden vorige week plaats in het Gelderse Huissen. De Hoogeveense jeugd is weer in haar nopjes dat er weer fysieke damtoernooien mogen worden georganiseerd. Nicole en Lisa waren daarom extra gemotiveerd om hun beste spel te laten zien; dat deden ze met enorm veel gedrevenheid.

Drie keer Nederlands kampioene

Nicole damt al zo’n 10 jaar en heeft al veel titels op haar naam staan. Ze is met deze titel maar liefst drie keer Nederlands kampioene geworden in drie verschillende leeftijdscategorieën. Daarnaast heeft ze in 2015 een prachtige prestatie geleverd door Europees sneldamkampioen te worden in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Op het NK Junioren was ze oppermachtig en won ze al haar partijen. De krachtsverhouding met haar medespeelsters was in de eerste twee rondes meteen duidelijk. Met haar strategische kennis en schone speelstijl vloerde ze haar opponenten. „Ik had veel zin om te gaan dammen. De voorbereiding was ook optimaal. De scherpte na 1,5 jaar weinig te hebben gedamd zat er nog goed in”, aldus de trotse kampioene. „De partijen waren van een goed niveau. Hier en daar een schoonheidsfoutje, maar gelukkig profiteerde mijn tegenstanders daar niet van. Al met al ben ik erg tevreden over het verloop. Het was een leuk NK.”

Prijzenkast indrukwekkend

De prijzenkast van clubgenote Lisa is ook erg indrukwekkend. Lisa is vier keer Nederlands kampioene geworden in drie leeftijdscategorieën. Op 8-jarige leeftijd begon ze op de damclub van Hoogeveen de basisbeginselen van het dammen te leren. Haar damtalent werd als snel onderkend. Twee jaar later pakte ze bij de welpen haar eerste titel. Heden ten dage is zij één van de Nederlandse toptalenten bij het meisjesdammen. Ze speelde op het NK-aspiranten meisjes een ijzersterk en bijna foutloos toernooi. Ze won vijf partijen en liet twee remises toe. Haar tegenstandsters hadden nauwelijks grip op haar giftige tactische en bijna angstaanjagende speelstijl. De ene naar de andere dreiging kregen ze om de oren. „Het was een spannend toernooi. Mijn tegenstanders waren ook erg sterk en hebben veel ervaring”, blikt Lisa terug. „Ik zat goed in mijn vel. Alle wedstrijden was ik goed gefocust en hierdoor kon ik erg genieten van mijn eigen partijen.” De laatste ronde was winst nodig om de titel veilig te stellen en dat deed zij voltreffelijk. „Ik was enorm zenuwachtig. Gelukkig kwam ik goed uit de opening en kreeg daardoor controle over de partij. Mijn tegenstander zat daardoor aardig in de tang.”

Voorbereiden op Hoogeveen Open internationaal damtoernooi

Beiden bereiden zich nu goed voor op het Hoogeveen Open internationaal damtoernooi dat van 16 tot en met 21 augustus wordt gehouden in MFC de Magneet. De twee topdamsters gaan dan hun kunsten laten zien aan de gerenommeerde dammers van Nederland. Het deelnemersveld bestaat uit grootmeesters, subtoppers, clubdammers en gedreven jeugdspelers.

Hoe dan ook, alle tegenstanders van Nicole en Lisa zijn alvast gewaarschuwd. Ze zijn achter het dambord genadeloos, maar na de partij heel zachtmoedig.