Drie kunstenaars uit Drenthe gekozen voor kunstproject ‘Wroeten’, voorstelling over Hoogeveens bordeel wordt een feit

The Serenade Sisters maken een lied over Operatie Amherst. Foto: The Serenade Sisters

De drie kunstenaars uit Drenthe die voor het kunstproject Wroeten een bijzonder verhaal uit het Drentse verleden mogen vertalen naar een theatervoorstelling, lied en knekelhuis zijn door stichting Kunst & Cultuur bekend gemaakt. Een van de voorstellingen gaat over de herberg van Roelof van Echten, annex bordeel in Hoogeveen.

De kunstenaars brachten volgens de jury de leukste ideeën in na een oproep van Delia Bremer en Stichting Kunst & Cultuur om een historische gebeurtenis naar een hedendaagse kunstvorm te vertalen. De ideeën worden de komende maanden onder de titel Wroeten ontwikkeld.

Hoogeveens bordeel

Theatermakers Kimberley van Keulen en Sara Rosman gaan een theatervoorstelling maken over prostituee Clari Lambers. Deze dame van lichte zeden was actief in de Roelof van Echtens herberg annex bordeel in Hoogeveen. Alle praktijken die daar plaatsvonden zijn destijds in de doofpot gestopt. Die doofpot gaat dankzij de theatermakers straks een klein beetje open.

The Serenade Sisters maken een lied over Operatie Amherst. Operatie Amherst was de codenaam van de geallieerden voor een speciale commandoactie op 7 en 8 april 1945 ter bevrijding van Drenthe.

Kunstenaar Gea Koopman gaat een knekelhuis over de kinderlijkjes in Vries uitwerken. Een knekelhuis is een gebouw op een begraafplaats of naast een kerk. Koopman gaat wroeten naar de reden waarom de kinderlijkjes in Vries liggen en het verhaal met een VR bril vormgeven.

De komende maanden gaan de deelnemers hun projecten uitwerken tot een presentatie.

‘Er is gekozen voor projecten die vernieuwend zijn’

Uit vijftien inzendingen heeft de jury, bestaande uit Johann Bisschop voorzitter Historische Kring Hoogeveen, Roel Tichelaar docent en regisseur Drents Jeugdtheater Garage TDI, Wouter van der Burg Muziekcoöperatie Meppel en beeldend kunstenares Janny Smit, de selectie gemaakt. Initiatiefnemer Delia Bremer is blij met de keuze van de juryleden. „Er is gekozen voor projecten die vernieuwend zijn en voor een persoonlijke beleving zorgen”, aldus Bremer.

Wroeten is een project van Stichting Kunst & Cultuur in het kader van Poplab Drenthe. Het project Wroeten is mogelijk dankzij financiële ondersteuning van de provincie Drenthe en VSBfonds.

Nieuws

menu