Dodenherdenking op drie plekken in de gemeente Hoogeveen

Leerlingen De Schuthoek in Hoogeveen leggen een krans bij oorlogsmonument op het Raadhuisplein.

Leerlingen De Schuthoek in Hoogeveen leggen een krans bij oorlogsmonument op het Raadhuisplein. Archieffoto: Andre Weima

Op drie verschillende locaties in de gemeente Hoogeveen wordt 4 mei stil gestaan bij oorlogsslachtoffers.

De herdenking in Hoogeveen begint om 18.30 uur bij het Verzetsmonument op het Raadshuisplein met een speech van burgemeester Karel Loohuis en een kranslegging. Vervolgens is er een stille omgang via de voormalige synagoge naar het monument bij de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg. Vervolgens is er een herdenking en kranslegging bij het Oorlogsmonument bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Zuiderweg. Om 20.00 uur is daar 2 minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus en kransleggingen. Deze herdenking wordt afgesloten met een rondgang langs graven van oorlogsslachtoffers.

Hollandscheveld

In Hollandscheveld start de herdenking met een dienst in de NH-kerk waarna er om 19.15 uur een kranslegging is. Deze wordt gevolgd door een stille omgang naar de begraafplaats en bij het graf van omgekomen geallieerde vliegeniers dragen kinderen de basisscholen gedichten voor en houdt wethouder Roelof Bisschop een korte toespraak.

Nieuwlande

De derde locatie waar oorlogsslachtoffers worden herdacht is Nieuwlande. Daar start de stille tocht om 19.45 uur bij basisschool De Hoeksteen, worden kransen gelegd bij de monumenten voor de gevallenen en Yad Vashem. Om 20.00 uur is het stil; twee minuten tot het Wilhelmus klinkt. Wethouder Jeroen Westendorp houdt een toespraak waarna er langs de oorlogsgraven gelopen wordt.