Drentse droge worst in ruil voor krabbel Zoetemelk op gele trui

Het heeft even geduurd, maar na 52 jaar heeft ie ’m dan toch: de handtekening van Joop Zoetemelk op een gele trui van de oud-tourwinnaar. Voormalig profrenner Henk Benjamins (75) uit Hoogeveen is er zeer verguld mee.

Oud-profwielrenner Henk Benjamins uit Hoogeveen ontmoet zijn ploegmakker Joop Zoetemelk na 52 jaar en krijgt een handtekening op een gele trui die hij tijdens de Tour de L'Avenir kreeg.

Oud-profwielrenner Henk Benjamins uit Hoogeveen ontmoet zijn ploegmakker Joop Zoetemelk na 52 jaar en krijgt een handtekening op een gele trui die hij tijdens de Tour de L'Avenir kreeg. Foto: Gerrit Boer

Zoetemelk signeerde het gele wielershirt, afkomstig uit zijn zegereeks in de Ronde van de Toekomst in 1969, donderdagochtend in de terrastuin van hotel Ten Cate in Emmen. Benjamins benaderde de wielerlegende daarvoor de afgelopen twee jaar diverse keren, maar steeds liepen de twee elkaar mis.

Deze week wist de Hoogevener Zoetemelk – die al jaren in Frankrijk woont – alsnog te strikken voor de felbegeerde signatuur. Hij regelde een afspraak in Emmen. De beroemde oud-renner verblijft daar vanwege het NK wielrennen, komend weekend op de Col du VAM.

De Hoogevener kwam op het idee toen hij ontdekte dat het signeren van shirts voor de renners tegenwoordig een dagelijks ritueel is bij de Tour de France. Aan die grote wielerronde heeft Benjamins in de eerste helft van de jaren zeventig zelf ook twee keer meegedaan.

Ploegmaten

Zoetemelk voldeed donderdag graag aan het verzoek van de Drent, die in 1969 samen met hem in de wielerploeg zat die de Ronde van Toekomst reed. ,,Elke avond kreeg ik een nieuwe gele trui. Omdat ik niet zo’n verzamelaar ben, gaf ik ook elke dag een gele trui weg aan een van mijn ploegmaten. Wie die dag in de etappe het best voor mij had gewerkt kreeg er een”, grapt Zoetemelk.

Hij vormde samen met Benjamins, Popke Oosterhof en Fedor den Hertog ook nog de Nederlandse ploeg bij het wereldkampioenschap ploegenachtervolging in het Tsjechische Brno. ,,Ik heb zelf ook nog zo’n gele trui uit die tijd, maar daar zitten hele grote gaten in”, lacht de voormalige tourwinnaar.

Genoeglijk onderonsje

Het werd in de tuin van het hotel donderdagochtend een genoeglijk onderonsje tussen de twee oud-wielrenners, die de ene na de andere herinnering aan hun wielerloopbaan met elkaar deelden. Henk Benjamins liet weten aan een boek te werken over zijn leven als wielrenner. Hij hoopt dat het volgend jaar uitkomt. De Hoogevener maakte van de gelegenheid gebruik Joop Zoetemelk te vragen een paar regels voor in dit boek te schrijven.

Schrijven gaat de Tourwinnaar van 1980 niet gemakkelijk af. Vorig jaar raakte hij ernstig gewond: een automobilist reed hem aan op de Champs Elysees in Parijs, waar Zoetemelk fietste. Hij belandde met meerdere botbreuken in het ziekenhuis en is naar eigen zeggen nog niet volledig hersteld. Zijn rechterhand kan hij amper gebruiken. ,,Het gaat beter, maar wel heel langzaam. Volgend jaar moet ik weer gekeurd worden. Ik ben bang dat ik altijd gehandicapt blijf”, somberde Zoetemelk, die ook zichtbaar moeite had om met zijn rechterhand een krabbel op het knalgele wielershirt te zetten.

,,Met die handtekening heeft de trui weer meer waarde gekregen”, zei de trotse Benjamins, die voor Zoetemelk ook nog een kleine attentie in petto had: een pakketje met Drentse droge worsten.