Leuke prijzen voor culturele en groene organisaties in Drenthe. Historisch Klazienaveen en Florakartering gaan er met de hoofdprijzen vandoor

Leden van Historisch Klazienaveen spreken het publiek toe in Museum De Buitenplaats. Foto DvhN

Klazienaveen heeft een korte geschiedenis. Toch kreeg Stichting Historisch Klazienaveen vrijdag de Drentse Anjerprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt.

Stichting Werkgroep Florakartering kreeg van juryvoorzitter Michiel Gerding de Groene Anjerprijs toegekend. Jurr van Dalen maakte de winnaar van de Anjerprijs voor cultuur bekend. Beide prijzen bedroegen 5000 euro. Commissaris van de koning Jetta Klijnsma reikte de prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum De Buitenplaats in Eelde.

Klazienaveen ontstond eind negentiende eeuw bij de ontginning van het veen in zuidoost Drenthe. De oudere inwoners van het dorp hebben dus een flink deel van de geschiedenis meegemaakt. Stichting Historisch Klazienaveen kreeg vanaf de start in 2016 dan ook veel input. Het .resulteerde in een stickerboek over de dorpsgeschiedenis en in wandel- en boottochten. Plannen zijn er nog voor een monument voor de tram en om een reproductie van de historische vlag te maken.

Popmuziek

Stichting The Bake Shop, actief met de talentontwikkeling voor de popmuziek, en Stichting Beeldenpark De Havixhorst bij Meppel waren ook genomineerd voor de historische prijs. Zij kregen 1000 euro mee naar huis.

Stichting Werkgroep Florakartering bestaat nu 40 jaar. Een grote groep vrijwilligers brengt hier gegevens in kaart over de Drentse flora en publiceren die. Dat is van groot belang voor terreinbeheerders en beleidsmedewerkers, die hierop hun beslissingen kunnen baseren. Andere genomineerden voor de groene Anjerprijs waren het Gilde van Vrijwillige Molenaars Drenthe en IVN afdeling Hoogeveen. Alle drie organisaties hebben dus een belangrijke educatieve functie. De molenaars en IVN kregen 1000 euro om dit voort te zetten.

Nieuws

menu