Drenthe heeft relatief weinig tandartspraktijken. In Hoogeveen jonge kinderen minst vaak naar tandarts

Ouders nemen hun jonge kinderen niet altijd mee naar de tandarts. De grootste inhaalslag is te maken in de gemeente Hoogeveen. Foto: Rens Hooyenga

Drenthe heeft in verhouding tot andere provincies relatief weinig tandartspraktijken. Per 10.000 inwoners zijn in Drenthe 2,4 praktijken, waarmee de provincie onder het landelijk gemiddelde ligt van 2,7 praktijken per 10.000 inwoners.

Binnen Drenthe zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat eigen gegevens in combinatie met data van Vektis analyseerde.

Tynaarlo staat aan de top met maar liefst 3,2 praktijken per 10.000 inwoners. Naast Tynaarlo scoort ook Aa en Hunze goed met het aantal aanbieders van tandartszorg: 3,1 praktijken per 10.000 inwoners. De gemeente De Wolden heeft relatief de minste tandartsenpraktijken, met slechts 1,2 praktijken per 10.000 inwoners.

Hoogeveen

Ouders nemen hun jonge kinderen niet altijd mee naar de tandarts. De grootste inhaalslag is te maken in de gemeente Hoogeveen. Ondanks dat in deze gemeente relatief veel tandartsen zijn, is hier slechts 49,1 procent van de peuters van 2 en 3 jaar oud wel eens op controle geweest. In Aa en Hunze zijn de meeste jonge kinderen die (regelmatig) naar de tandarts gaan (61,4 procent) gevolgd door Borger-Odoorn (60,8 procent) en Tynaarlo (59 procent).

Toch is het zonde dat er niet meer kinderen naar de tandarts gaan, vindt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. „Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden”, aldus Prins. „Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”

Steeds minder uitgebreide tandartsverzekering

Drenten kiezen steeds vaker voor een minder uitgebreide tandverzekering. Waar in 2017 nog 3,6 procent van de aanvullend verzekerden koos voor de meest uitgebreide tanddekking (met 100 procent vergoeding, tot 750 euro per jaar), is dit in 2021 nog maar 1,1 procent.

De minst uitgebreide aanvullende tandartsverzekering (met 75 procent vergoeding tot 250 euro per jaar) wordt in Drenthe juist steeds vaker gekozen. In 2017 koos 46 procent van de Drenten met een tandartsverzekering voor deze dekking en momenteel is dit 56 procent.

Deze neerwaartse trend is niet zo gek, volgens zorgexpert Mirjam Prins. „Klanten staan steeds kritischer tegenover een tandartsverzekering. Het kan een slimme investering zijn, maar lang niet voor iedereen.” Ze raadt aan om van tevoren de kosten met elkaar te vergelijken. „Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar gaat maken, en vergelijk dit met de premie die je zou betalen. Je merkt dan al snel of een tandartsverzekering voor jou relevant is.”

Nieuws

menu