Drenten vieren grootste feestjes van Noord-Nederland

Drenten vieren de grootste feestjes. Foto: Pixel-Shot

Er worden weer meer uitnodiginskaarten gestuurd voor feestjes van voorgaande jaren. In het eerste kwartaal van dit jaar is die stijging maar liefst 968 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Kaartje2go. Naast de klassieke verjaardagskaarten schieten ook de nieuwe feestjes met bourgondisch thema zoals etentjes, high teas en borrels als paddenstoelen uit de grond.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, die spreuk gaat zeker op voor Drenthe. Inwoners van Drenthe versturen gemiddeld namelijk 22 uitnodigingen per verjaardagsfeestje. Daarmee zijn Drenten grotere feestbeesten dan Friezen en Groningers. Ook vergeleken met de rest van Nederland houdt Drenthe van gezelligheid. Drenthe staat namelijk op plek 5 van provincies die de meeste uitnodigingen versturen. Daarnaast zijn Drenten echte lekkerbekken. Alleen in Zeeland worden meer feestjes met bourgondisch thema georganiseerd. Etentjes worden het vaakst gegeven, maar ook barbecues zijn populair.

Groningen

Groningers houden wel van een borrel. In Groningen worden namelijk ongeveer 10 procent meer uitnodigingen voor borrels verstuurd dan in de rest van Noord-Nederland. Toch zijn barbecues en tuinfeesten nóg populairder. Vooral in de stad Groningen zijn ze gek op feestjes in de buitenlucht. Bij meer dan 42 procent van de bourgondische uitnodigingen gaat het namelijk om een barbecue of tuinfeest. In de Groningse hoofdstad worden per verjaardagsfeestje gemiddeld 25 uitnodigingen verstuurd. Daarmee staat de studentenstad op de vierde plek van provinciehoofdsteden met de meeste uitnodigingen per feestje.

Friesland

Als Friezen een feestje geven, versturen ze gemiddeld 20 uitnodigingen. Daarmee zijn de inwoners van Friesland behoorlijk kieskeurig. Alleen Flevolanders nodigen minder dierbaren uit op hun feestje. Wat betreft barbecues, borrels en etentjes nodigen Friezen zelfs het minste aantal gasten uit: gemiddeld 14 mensen. In Leeuwarden is dat aantal opvallend lager met zes uitnodigingen per bourgondisch feestje. Daarmee scoort Leeuwarden het laagst van alle provinciehoofdsteden. Vergeleken met andere provincies zijn Friezen gek op barbecues en tuinfeesten, bij maar liefst 41 procent van de uitnodigingen gaat het om een bourgondisch buitenfeestje.

Nieuws

menu