Door brand verwoeste panden aan de Hoofdstraat in Hoogeveen worden vervangen door elf nieuwbouwappartementen: ‘Complex krijgt drie voorgevels in oude bouwstijl, het moet leven en spreken’

Jan Bork toont de tekening van de nieuwbouw.

Jan Bork toont de tekening van de nieuwbouw. Foto: NDC Mediagroep

Een nieuw appartementencomplex verrijst de komende periode op de locatie waar voorheen onder meer café De Pastoor en Turkse grillroom La Bamba gevestigd waren. Die zaken werden door een felle uitslaande brand in de nacht van 30 op 31 mei vorig jaar in de as gelegd. Inmiddels is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw, bestaande uit elf huurappartementen waarvan twee in combinatie met werken aan huis.

,,Het wordt een duurzaam bouwproject”, vertelt Jan Bork van Bork Groep, die samen met zijn broer Roelof eigenaar is van de locatie aan de Hoofdstraat. Zo komen er op het dak onder meer zonnepanelen. Vorige week zijn de bronnen voor aardwarmte aangebracht, waarna deze week 41 funderingspalen de grond in worden geboord. De verwachting is dat de nieuwbouw in het derde kwartaal van volgend jaar klaar is.

De nieuwbouw krijgt een vergelijkbaar aanzicht als voorheen: met drie aparte voorgevels. ,,Wij hebben gezocht naar een oude bouwstijl. Het moet leven en spreken. Wij willen geen eenheidsworst. Daarom hebben wij nadrukkelijk niet gekozen voor één vierkant blok.”

Hoger dan voorheen

Wel wordt het complex hoger dan voorheen. De hoogte wordt gelijkgetrokken met de twee naastgelegen panden van Pand 4&3 en De Lekkernij.

Van de elf appartementen zijn in twee ervan de combinatie wonen-werken te maken. ,,Een kantoor of salon zou zich hier perfect voor lenen. Wij denken dat hier zeker animo voor bestaat, maar dat is natuurlijk nog even afwachten”, stelt Bork.

De keuze voor verhuur in plaats van verkoop is zeer bewust geweest. ,,Ooit is deze locatie door onze familie aangekocht. Mijn oom had op nummer 49 een sigarenwinkel. Het is familiebezit waar wij graag aan vasthouden. Wij hebben er daarom geen belang bij te verkopen”, legt de ondernemer uit.

Het ontwerp is getekend door Architektenburo Van Ruth uit Dwingeloo. HTO Aannemingsbedrijf uit Assen is verantwoordelijk voor de bouw. Huys Makelaars is ingezet voor de verhuur.

Huurprijzen begin volgend jaar bekendgemaakt

Bert Jonkman van Huys Makelaars vertelt alvast: ,,De appartementen worden behoorlijk compleet opgeleverd, met onder meer een keuken met inbouwapparatuur, een PVC-vloer en wanden die sausklaar zijn. Om het aanzicht van het complex ook van buitenaf een nette uitstraling te geven zullen er voorwaarden gesteld worden aan de raambekleding.” De huurprijzen worden volgens Jonkman begin volgend jaar bekendgemaakt. Bork laat alvast weten dat het voor zowel jong als oud interessant kan zijn. Bij interesse kunnen potentiële huurder zich in laten schrijven bij Huys Makelaars door een mail te sturen naar: info@huysmakelaars.nl.

De steeg tussen Pand 4&3 en de nieuwbouw blijft bestaan. Die was de afgelopen jaren niet toegankelijk, maar wordt dat weer openbaar. Dit was onder meer een wens van de gemeente, vooruitlopend op eventuele nieuwe plannen voor de Tamboerpassage, zodat die beter bereikbaar wordt. Aan de achterzijde van het appartementencomplex worden voorzieningen getroffen voor parkeren. Tegen een meerprijs zijn er enkele parkeerplaatsen beschikbaar.