Doneeractie nieuwe sfeerverlichting in Hollandscheveld 'Het enthousiasme is overweldigend. Donaties stromen binnen'

Bert van der Weide straalt. Hollandscheveld omarmt de crowfundingactie voor nieuwe sfeerverlichting aan Het Hoekje. Foto: Andre Weima Fotografie

Het lijkt er op dat het centrum van Hollandscheveld komende winter weer voorzien is van sprankelende sfeerverlichting. De doneeractie die afgelopen vrijdag is gestart in het dorp overtreft alle verwachtingen.

De oude sfeerverlichting in het dorp werd een jaar of tien - twaalf, Van der Weide weet het niet precies, aangeschaft en opgehangen in de bomen aan Het Hoekje. Betaald door Plaatselijk Belang en ondernemers.

„Die verlichting is op. Afgelopen jaren brandde deze al niet meer. Vorig jaar hebben we nog wel geprobeerd met wat kerstboompjes en lampjes sfeer in het centrum te creëren, maar we zagen zelf ook wel: dat moet anders. En die signalen vingen we ook op uit het dorp, van ondernemers en bewoners. Juist omdat het zo leeft in het dorp hebben we, Ondernemersvereniging Hollandscheveld, Plaatselijk Belang Hollandscheveld en Stichting Activiteitencommissie ‘t Oekie de handen ineen geslagen en zijn een crowdfundingsactie gestart om zo het benodigde geld bij elkaar te krijgen.”

Meldingen op telefoon bleven binnenkomen

Die inzamelingsactie is zeer succesvol tot nu toe. „Vrijdagmorgen werd de actie gestart en inmiddels is er al bijna 10.000 euro binnen aan concrete donaties en toezeggingen. Velen willen weer willen genieten van sfeervolle verlichting tijdens de donkere wintermaanden.” Van der Weide lacht: „Het gaat zo razend hard. Ik had ingesteld dat ik bij iedere donatie een melding op mijn telefoon kreeg. Maar dat ding hield niet op met ‘plingen’. Je snapt, ik heb dat maar uitgezet. Het werd echt te bont.”

Behalve donaties via de site zijn er ook veel toezeggingen gedaan vanuit bijvoorbeeld de ondernemersvereniging, Smederijen en het bedrijfsleven. Sommige bedragen worden ook direct, buiten de online doneeractie om gestort. Ook Plaatselijk Belang draagt 700 euro bij, 1 euro per lid.

Streefbedrag 30.000 euro

Het streefbedrag van 30.000 euro is nog niet bereikt maar de start is in ieder geval fantastisch. „Passende verlichting kost veel geld. Geld dat er niet is. We horen wel eens gemopper dat het koopcentrum van Hoogeveen zo mooi in de lampjes gezet is door de gemeente. Maar dat is natuurlijk niet zo. Daar is het door de ondernemers betaald.” Wat voor een verlichting er gaat komen in Hollandscheveld is nog niet duidelijk. „Dat hangt af van het bedrag dat we ophalen. Zodra het budget bekend is, gaan we kijken wat we er precies mee doen. Weer verlichting in de bomen of toch liever verlichtingsornamenten aan lichtmasten bijvoorbeeld.”

Doneren kan via www.doneeractie.nl/sfeerverlichting-hollandscheveld/-74883

Nieuws

menu