Dominee Wietse van der Hoek biedt hulp bij ernstig ongeval aan Boekweitlaan in Hoogeveen: 'Wat een knal, het motorblok lag zelfs in de vijver'

Op de kruising met de Boekweitlaan en de Ericalaan in Hoogeveen vond zaterdagmiddag een ernstig ongeval plaats met vier voertuigen. Twee slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Dominee Wietse van der Hoek van baptistengemeente Beth-El was in de kerk bezig met een grote Voedselbankactie. Hij hoorde de knal en schoot te hulp.

Vier auto's waren betrokken bij een ernstig ongeval op de Boekweitlaan.

Vier auto's waren betrokken bij een ernstig ongeval op de Boekweitlaan. Foto: André Weima

Van der Hoek hoorde in een keer een keiharde knal. „Ik liep meteen naar buiten en zag allemaal rook. Overal vlogen mensen naar buiten omdat ze het ook hadden gehoord. Ook een buurman was snel ter plekke, die was in de garagebox onder de flat bezig, schuin tegenover Beth-El. We hebben meteen 112 gebeld. Wat een toestand.”

De auto’s rookten en de benzine lag volgens de dominee op straat. „Het motorblok lag in de vijver. We zagen dat er nog een persoon in de auto zat. De auto lag op de kop. Ik heb eerst gekeken of hij nog leefde. Zijn hoofd bewoog gelukkig. Omstanders wilden de auto weer rechtop tillen, maar dat hebben we voorkomen. Dan kan iemand nog erger gewond raken. Dat gedeelte moeten we aan de hulpdiensten overlaten.”

Benzine over het slachtoffer

Er sijpelde op een gegeven moment ook allemaal benzine over het slachtoffer in de auto. „Bij 112 hadden ze gezegd dat ik een brandblusser moest regelen, maar dat ik die alleen mocht gebruiken als er vuur zou ontstaan. Gelukkig was dat niet het geval. Ook reden er zelfs nog auto’s door toen de hulpdiensten niet aanwezig waren om dichtbij de kijken bij het ongeval. Bizar dat dat gebeurt.”

De hulpdiensten waren gelukkig snel ter plaatse. „Er kwam zelfs een traumahelikopter die landde op een veld vlakbij. Het slachtoffer is uit de auto gehaald en afgevoerd naar het ziekenhuis. Er wordt gesproken over twee gewonden, maar ik heb er maar een gezien. Hoe het is afgelopen weet ik niet. Het zag op een gegeven moment echt zwart van de mensen. Ik denk dat er wel honderden omstanders waren. Gelukkig hebben we hulp kunnen bieden. Je handelt gewoon naar je gevoel.”

Hoe het momenteel met de slachtoffers is, is niet bekend. De Boekweitlaan is weer vrijgegeven.

Er wordt op social media veel gezegd over de snelheid waarmee er wordt gereden op deze weg en op de Lomanlaan, de straat die daarin overloopt. Er gebeuren veel ongevallen. ,,Misschien wordt het eens tijd dat er wat aan de veiligheid wordt gedaan”, vindt Van der Hoek.