Domesta wil De Arend in Hoogeveen vervangen door een nieuw flatgebouw, vlak naast de bestaande woonreus

De Arend in Hoogeveen.

De Arend in Hoogeveen. ANP

Ruim een jaar geleden hakte woningbouwvereniging Domesta de knoop door: torenflat De Arend wordt toch gesloopt en vervangen voor nieuwbouw. Dat daarvoor in de plek duurzame woningen moesten komen, was toen al bekend. Dat de voorkeur nu opnieuw naar hoogbouw uitgaat, dat niet.

Hoe de nieuwe flat er uit gaat zien en om hoeveel woningen het gaat is nog niet bekend. „Daarvoor is het te vroeg. Afgelopen jaar is gebruikt om te onderzoeken wat we willen terugbouwen voor De Arend”, vertelt woordvoerder Liesbeth de Groot van Domesta.

Enkel nog schetsen

„Hiervoor is uitgebreid overleg geweest met de gemeente Hoogeveen en werkgroep Toekomst De Arend. Verder is er heel veel gerekend.” Vorig jaar gaf de woningbouwvereniging al aan dat de betaalbaarheid van de woningen een van de belangrijkste uitgangspunten is.

Het plan is nu dat er vlak naast de 35 meter hoge woonreus een nieuwe flat gebouwd wordt. De woordvoerster benadrukt dat dit een plan is. „Het is allemaal onder voorbehoud want de gesprekken en berekeningen zijn nog gaande. Ook zijn er nu enkel nog ideeën en schetsen voor de nieuwe flat. Bijvoorbeeld een meer trapsgewijs complex en geen lange galerijen. Wel staat vast dat de woningen duurzaam worden.”

Zodra deze klaar is en de bewoners zijn verhuisd, dan pas gaat Domesta over tot de sloop van de oude torenflat.

Geen tijdspad

Een tijdspad wil De Groot niet uitstippelen. „Dat hebben we eerder geprobeerd, maar dit bleek niet reëel. Het proces heeft tijd nodig. Zodra de plannen meer concreet zijn zullen we hierover uiteraard eerst de bewoners en omwonenden informeren.” In 2010 maakte Domesta voor het eerst de sloopplannen bekend. Onder bewoners leidde dit tot veel weerstand omdat de torenhoge blikvanger ondanks zijn hoge leeftijd en gebreken geliefd is. Domesta stelde het besluit uit. December 2020 is de knoop doorgehakt.

Ad Hoc

Woningen in De Arend die nu leeg komen omdat bewoners verhuizen, worden niet meer verhuurd door Domesta. Omdat leegstand niet goed is voor de leefbaarheid van het gebouw doet Ad Hoc nu het beheer en worden lege flatwoningen tijdelijk verhuurd tegen een kleine vergoeding.