Dolph en Willy uit Hoogeveen krijgen serenade van 'burgemeester' Ron ter ere van diamanten huwelijk

Buurman Ron komt verkleed als burgemeester een bezoekje brengen.

Buurman Ron komt verkleed als burgemeester een bezoekje brengen. Foto André Weima

Dolph Kruyt (87) en Willy Kruyt-Stroo (80) vierden dinsdag dat ze zich al zestig jaar elkaars echtgenoot mogen noemen. Bezoek van de burgemeester of wethouders was er niet. Zij waren op cursus en daardoor verhinderd. Daarom kwam buurman ‘burgemeester’ Ron langs met zijn accordeon om een deuntje te spelen.

Ze maakten op hun trouwdag met hun kinderen en negen kleinkinderen een Solextocht in de omgeving van Zwiggelte om hun liefde te vieren. Onderweg werd er genoten van een lekkere picknick. Daarna werd het feest voortgezet met een hapje en een drankje bij hun thuis en een bezoek van ‘burgemeester’ Ron, die Lang zullen ze leven speelde.

Vakleerkracht

Dolph en Willy trouwden op 4 april 1963 in de Engelse Kerk op het Begijnhof in Amsterdam. Ruim een jaar daarvoor hadden ze elkaar leren kennen in de sociëteit van de kerk. Na hun trouwen woonden ze anderhalf jaar op zolder bij zijn moeder. Ook toen was er al woningnood. Dolph deed de kweekschool en haalde daarna zijn diploma’s om vakleerkracht lichamelijke opvoeding te worden. Willy werkte in de boekhouding bij het GAK.

Oudste dochter Arine werd precies 9 maanden en een week na hun huwelijk geboren, waarop Willy fulltime moeder werd. Er volgden nog twee dochters, Brigitte en Diana en daarmee was het gezin compleet. Dolph had zijn harem. Naast negen kleinkinderen is er sinds vorig jaar ook een achterkleinkind.

Avondmavo

Bijna vijftig jaar geleden verhuisde het gezin naar Hoogeveen. Een voor hen geen onbekende omgeving, er werd altijd op de Westerbergen in Echten gekampeerd. Dolph verzorgde daar de recreatie. In Hoogeveen en omgeving gaf hij gymnastiek op diverse basisscholen. Willy zat ook niet stil en ging naar de avondmavo, deed een opleiding tot kraamverzorgende, later een cursus computerboekhouden en ging vervolgens als herintredende vrouw werken in de gevangenis in Hoogeveen. Hiervoor volgde zij de opleiding tot penitentiair inrichtingsmedewerker en de sociale academie deed. Ruim twintig jaar werkte zij in de gevangenis in Hoogeveen.

Naast hun werk hielden zij van reizen met de caravan. En dat doen zij nog steeds. Elke voor- en nazomer wordt de caravan achter de auto gehangen en reizen zij af naar hun geliefde Zuid-Frankrijk. Onderweg een hotelletje nemen doen ze niet. Ze zoeken altijd een camping voor hun caravan. En als die in Frankrijk blijft voor dochter Brigitte, dan slapen ze op de terugweg in een klein tentje.

Golfbaan, bloemen en struiken

Verder zijn ze allebei nog actief aan het bridgen en jeu de boules-en. Dolph geeft nog steeds conditietraining. Zijn ‘leerlingen’ zijn met hem meegegroeid, bijna allemaal 70-plussers en Willy doet dan ook mee. Ook is hij nog met grote regelmaat op de golfbaan in Tiendeveen te vinden. Daar probeert hij nog steeds zijn handicap te verbeteren. Haar kun je regelmatig tussen de bloemen en de struiken in de tuin vinden.