Doek valt definitief voor Scala: kunstencentrum vraagt faillissement aan en zet lessen eind deze week stop

Afgelopen december boden leerlingen van Scala de gemeenteraad van Meppel een petitie aan  met 3723 vingerafdrukken als steunbetuiging.

Afgelopen december boden leerlingen van Scala de gemeenteraad van Meppel een petitie aan met 3723 vingerafdrukken als steunbetuiging. Foto: Wilbert Bijzitter

Het noodlijdende kunstencentrum Scala houdt definitief op te bestaan. Op 24 maart vinden voor het laatst lessen plaats.

Scala gaat er vanuit dat de rechter het verzoek voor het faillissement goedkeurt, zegt bestuurslid Lies Rubingh. Een verzoek aan de betrokken gemeenten om een overgangsfinanciering te krijgen en het lesjaar af te maken liep op niets uit. Dat betekent dat er vanaf 27 maart geen les meer gegeven wordt door het kunstencentrum. De cursisten krijgen vandaag bericht.

Laatste lesweek

Rubingh is teleurgesteld dat het lopende cursusjaar niet kan worden afgemaakt. „Dat loopt tot 1 juli. Die oplossing had onze voorkeur gehad, maar het zit er niet meer in.” De komende week gaan alle geplande lessen nog wel door.

„Het is belangrijk dat de cursisten en de docenten elkaar nog een laatste keer kunnen zien onder de vlag van Scala. Een relatie tussen docent en leerling is heel persoonlijk, sommigen volgen hier al jaren cursussen. We willen zowel medewerkers als cursisten de mogelijkheid bieden om dat af te sluiten.”

Afsplitsing

Het faillissement van Scala hing al langere tijd in de lucht. De tekorten stapelden zich de afgelopen maanden op en de gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel, Westerveld en Steenwijkerland vonden de risico’s te groot om het financiële gat te dichten.

Het kunstencentrum, dat voor ongeveer 1400 cursisten buitenschoolse kunst- en muzieklessen organiseerde, splitste zich begin 2022 al in twee aparte onderdelen. De cursussen die op scholen werden aangeboden gingen verder onder de naam CultuurKLIK. Die activiteiten gaan door. De vijf betrokken gemeenten hebben een onderzoek opgestart om mogelijkheden voor een nieuwe aanbieder van amateurkunst te onderzoeken.