Doe mee aan Unox Nieuwjaarsduik op Strand Nijstad

Twee meiden staan in het koude water met Unox mutsen op te poseren. rs.snippe

Hoogeveen - Naar schatting gaan ruim 50.000 mensen 2020 landelijk beginnen met een sprong in het koude water van de zee, meren en rivieren.

Scheveningen is elk jaar het decor van de grootste nieuwjaar duik ter wereld. Daar gaan om precies 12.00 uur minimaal 10.000 mensen een verfrissende duik nemen in de branding. Maar ook op Strand Nijstad wordt de Unox Nieuwjaarsduik gehouden. Ook hier zullen om klokslag 12.00 uur heel wat duikers het water in plonsen.

Precies 60 jaar geleden nam de nu 89-jarige Ok van Batenburg, zwemleraar bij zwemclub Njord '59 in Haarlem, het initiatief voor de Nieuwjaarsduik. „Ik dacht, we doen dit gewoon één keer en misschien later nog eens een keer", vertelde Ok vorig jaar. Hij had nooit gedacht dat 'zijn' duik zou uitgroeien tot zo’n massaal evenement. Zelf heeft Van Batenburg de duik al meer dan 30 keer gedaan.

Erwtensoep

In de begintijd maakte Van Batenburgs moeder erwtensoep voor de nieuwjaarsduikers; toen het evenement steeds grotere vormen aannam heeft Unox deze eervolle taak overgenomen: de start van de Unox Nieuwjaarsduik. Inmiddels is de duik uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen, waar media in de hele wereld aandacht aan besteden. En de erwtensoep is er voor de liefhebbers inmiddels ook in een vegetarische variant. Dit jaar kunnen de deelnemers bij Strand Nijstad in het paviljoen terecht voor een heerlijke kop Unox erwtensoep. Deze wordt vanuit de snackcorner geserveerd.