Doden voor het gemeentehuis van Hoogeveen? Actiegroep Extinction Rebellion vraagt aandacht voor klimaatproblemen

Leden van actiegroep Extinction Rebellion en enkele bezorgde Hoogeveners liggen voor dood voor het Raadhuis.

Leden van actiegroep Extinction Rebellion en enkele bezorgde Hoogeveners liggen voor dood voor het Raadhuis. Foto: Andre Weima Fotografie

Extinction Rebellion (XR) Drenthe heeft maandag een bezoek gebracht aan het gemeentehuis van Hoogeveen. Op het moment dat het maandelijkse luchtalarm werd getest vielen de actievoerders, of rebellen zoals ze zichzelf noemen, en betrokken Hoogeveners ‘voor dood neer’ op de klinkers voor het gemeentehuis. De risico’s van de klimaatcrisis symboliserend.

Vervolgens overhandigde XR de ‘Drentse Klimaatklok’ aan wethouder Mark Tuit. Op deze klok is af te lezen hoeveel jaar de mensheid nog rest voordat de doelstelling van maximaal 1,5°C klimaatopwarming wordt overschreden. De klok wordt een maand lang geadopteerd door de gemeente. De gemeente wil de klimaat ophangen in de hal van Compagnieshuis. „Daar waar de meeste inwoners komen”, licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Volgens woordvoerder Leo van Kampenhout van Extinction Rebellion is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de klimaatcrisis. „Hitte, droogte, extreme regenval: de klimaatcrisis is hier, ook in Drenthe. We moeten collectief in actie komen. Als er niets verandert, heeft de mensheid over minder dan 7 jaar zoveel broeikasgassen uitgestoten dat de opwarming van de aarde niet beperkt zal blijven tot 1,5 graden. Dit betekent dat het Akkoord van Parijs uit 2015 mislukt is en we afstevenen op een onleefbare planeet, met chaos en dood tot gevolg. Dat is de urgentie die de Drentse Klimaatklok symboliseert.”

 

Eerder stond de klimaatklok al tentoongesteld in het provinciehuis (februari) en in de gemeentehuizen van Midden-Drenthe (maart), Aa en Hunze (mei) en Assen (juli). Het college van B&W in Tynaarlo (april) wilde de klok niet adopteren, tot onbegrip van raadsleden.

‘Luchtalarm=Klimaatalarm’

De overhandiging is onderdeel van een korte manifestatie met de naam ‘Luchtalarm=Klimaatalarm’ die de actiegroep iedere eerste maandag van de maand houdt. „Op die dag wordt het luchtalarm getest rond 12 uur: wij grijpen dit moment aan om te benadrukken dat een klimaat- en ecologische crisis geen test is, maar daadwerkelijk een noodgeval! Tijdens de sirene gaan rebellen als voor dood op de grond liggen als symbool voor de risico’s van de klimaatcrisis”, legt woordvoerder Leo van Kampenhout uit.

De actie werd gesteund door enkele Hoogeveners die zich ook zorgen maken over het klimaat. Van Kampenhout: „Je kunt als individu enorm je best doen om duurzaam te leven maar er is ook systeemverandering nodig. Al jaren waarschuwen wetenschappers voor catastrofale risico’s voor mens en natuur, het lijkt ons zeer onverstandig om die waarschuwingen te negeren.”

Actiegroep XR Drenthe is eind 2021 opgericht om de overheid te bewegen meer maatregelen te nemen om klimaatontwrichting en vernietiging van de natuur te stoppen. Rebellen nemen deel aan landelijke acties maar organiseren deze ook in Drenthe. De eerste eis van XR, gericht aan de politiek, luidt: „Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak tot ingrijpende veranderingen.”