Dierenvoedselbank Hoogeveen verkeert in zwaar weer. Aantal donateurs met meer dan de helft verminderd, terwijl aantal aanvragen is verdubbeld

Anne Margre Bisschop. Foto: André Weima

Dierenvoedselbank Hoogeveen Wie Vult Mijn Bak verkeert in zwaar weer. Het aantal donaties is de afgelopen twee jaren fors teruggelopen, terwijl het aantal aanvragen juist verdubbelde. Met als gevolg dat de cliënten van de dierenvoedselbank in Hoogeveen, rond de 40 in totaal, minder vaak een pakket kunnen ontvangen. Dit tot verdriet van Anne Margre Bisschop, die in 2018 het initiatief is gestart. Zij doet dan ook een dringende oproep aan nieuwe donateurs om zich te melden.

Volgens initiatiefneemster Anne Margre is het aantal donaties zelfs met meer dan de helft verminderd. ,,Mijn grootste donateur heeft vanwege de coronacrisis zijn afdeling diervoeding moeten inkrimpen. Dat betekent automatisch dat er minder overblijft voor de dierenvoedselbank”, legt ze uit. Haar donateurs stellen vooral producten beschikbaar. Dat is dan ook waar de grootste behoefte aan is: diervoeding, en dan vooral honden- en kattenbrokken.

Na zelf binnen de familie te hebben ervaren dat het door omstandigheden ineens lastig kan zijn om je huisdier te onderhouden, besloot ze op onderzoek uit te gaan naar mogelijkheden voor ondersteuning van minima. Ze stuitte op de landelijke stichting Wie Vult Mijn Bak en besloot een afdeling in Hoogeveen op te zetten. Het blijkt volgens haar duidelijk te voorzien in een behoefte.

Inkomen wordt gecheckt

Anne Margre is het uitgiftepunt, de beoordeling of iemand in aanmerking komt voor steun gaat via het landelijke bestuur. Aanvragen kunnen worden gedaan via de website van Wie Vult Mijn Bak. Het inkomen wordt gecheckt. Verder is een maximum gesteld aan het aantal huisdieren: maximaal vier per gezin. De meeste vraag is er logischerwijze naar honden- en kattenvoer. ,,Maar uiteraard kan het ook gaan om bijvoorbeeld voer voor konijnen of vogels. Een van ‘mijn’ mensen heeft bijvoorbeeld een hamster. De aanvraag voor voer voor een schildpad heb ik moeten afwijzen. Dat heb ik simpelweg niet beschikbaar.”

In principe wordt eens in de twee maanden een voedselpakket beschikbaar gesteld. Nu het aanbod fors minder is, is dat eens in de drie maanden geworden. Wie een pakket ontvangt, wordt gevraagd daarvan een foto te maken en die te plaatsen op de landelijke website. Tot teleurstelling van de Hoogeveense gebeurt dat weinig. ,,Dat is jammer, want je merkt dat ook daardoor het aantal donateurs afneemt. De donateurs willen begrijpelijkerwijze graag waardering en resultaat zien. Ik snap dat mensen zich schamen, maar een foto plaatsen kan bij ons anoniem.”

Best zwaar

Anne Margre bekent het werk voor de dierenvoedselbank, wat zij vrijwillig doet, soms best zwaar te vinden. ,,Het zoeken naar donateurs is niet eenvoudig, maar als ik zie hoe blij mensen zijn als ze weer een pakket in ontvangst kunnen nemen, dan geeft mij dat weer energie om ervoor te gaan. Ik wil mensen niet teleurstellen.”

Alle hulp is welkom. De Hoogeveense doet dan ook de oproep om bijvoorbeeld acties voor de dierenvoedselbank op touw te zetten. ,,Denk bijvoorbeeld aan een flessenactie.” Maar ze roept ook bedrijven op om de dierenvoedselbank te sponsoren. Ook zelf is ze momenteel aan het nadenken over een actie om geld in te zamelen. ,,Eind volgende week heb ik een gesprek bij het Boshuys Echten om te kijken of we gezamenlijk een hondensponsorloop op touw kunnen zetten. Dus wie weet hoor je daar binnenkort meer over.”

Wie de dierenvoedselbank in Hoogeveen wil steunen kan mailen naar meganjosje@gmail.com.


Nieuws

menu