Dierenarts op huisbezoek in Hoogeveen om Oekraïnese huisdieren te controleren. Indien nodig krijgen ze vaccinaties, met name voor het dodelijke rabiës

Dierenarts Aniek van den Berg en assistent Sylvia Koster controleren, chippen en vaccineren huisdieren van Oekraïense vluchtelingen in De Terp. Foto: Andre Weima Fotografie

Milka, Nick, Tamerlan en Appa, hun Oekraïense baasjes namen hen mee toen zij de oorlog in hun thuisland ontvluchtten. Ze zijn allemaal welkom, maar moeten wel worden geregistreerd, gecontroleerd en gevaccineerd. Want de regels in Oekraïne zijn voor huisdieren anders dan in Nederland, bovendien komt er nog hondsdolheid voor.

Na hun aankomst in Hoogeveen worden huisdieren door artsen van Dierenartsenpraktijk De Weide gecontroleerd, geregistreerd, gechipt en indien nodig gevaccineerd tegen hondsdolheid. De dierenartsen gaan voor deze controles op ‘huisbezoek’. Dokter Aniek van den Berg bezoekt dinsdagmorgen met assistente Silvia Koster de opvang in De Terp aan de De Vos van Steenwijklaan om enkele honden en katten te onderzoeken.


Dieren op de eettafel

Een eettafel in de serre doet dienst als ‘onderzoekstafel’. Het is behelpen met de taal, want deze keer is maar één gezin in de opvang de Engelse taal machtig. Die heeft er een hele klus aan om alles voor haar landgenoten te vertalen. Ook een vertaalapp op de telefoon helpt

De arts onderzoekt twee chihuahuas: Milka (8 jaar) en Nick (6 jaar) en ook de Engelse Pekinees Tamerlan (12 jaar) wordt grondig doorgelicht. Verder zijn twee katten met gevouwen oortjes, de zogeheten ‘Scottisch fold’, mee naar Nederland gekomen.

Papieren

De EU heeft besloten dat vluchtelingen uit Oekraïne hun huisdieren mee mogen nemen. Vrijwel alle Europese landen hebben hun grenzen geopend, ook voor dieren die niet over de juiste papieren beschikken. Marianne van der Linden van het Hoogeveense crisisteam vindt dat ook logisch. „Als je op de vlucht slaat neem je mee wat je lief is. Je familie, maar ook je huisdier. En dat die dieren dan misschien niet de juiste papieren hebben, is een probleem dat op te lossen is. Eenmaal hier, zorgen we ervoor dat die registratie en inentingen allemaal volgens onze normen voor elkaar is. Soms zijn dieren onderweg ook al ingeënt of door een dierenarts gezien.”

Hondsdolheid

Voor aanvang van het onderzoek legde collega dierenarts Annemarie van der Veen van de dierenartsenpraktijk uit hoe de controles in Hoogeveen in zijn werk gaan. „De beroepsorganisatie van dierenartsen, de KNMvD, heeft hiervoor samen met het ministerie van VWA een protocol voor gemaakt. Dit volgen we.”

Belangrijk aandachtspunt bij honden, katten en fretten is de controle op hondsdolheid (rabiës). Het is een dodelijke infectieziekte. In Nederland komt hondsdolheid niet meer voor, maar in Oost-Europa nog wel. Met name in Oekraïne. „We controleren de dieren op tekenen van hondsdolheid. Dat is veelal angstig gedrag, agitatie soms. Verder zijn deze dieren meestal niet fit, wat koortsig. Mochten we dit vermoeden, dan moeten we dat doorgeven. Dieren die symptoomvrij zijn krijgen een vaccinatie tegen rabiës.” Landelijk zijn nog geen meldingen geweest van rabiësbesmettingen.

Alle inentingen die de ‘geïmporteerde’ dieren krijgen worden volgens Nederlandse regelgeving geregistreerd in het dierenpaspoort. Het invullen van alle gegevens, naam, leeftijd, uiterlijke kenmerken en dergelijke in de paspoorten kost het meeste tijd.

Bloedtest

De dierenarts en de assistente zijn dan ook bijna de hele morgen in De Terp bezig. Aan het eind van de ochtend is alles rond. De dieren die gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid moeten over een maand nog een bloedtest ondergaan. Daarbij wordt gekeken er antistoffen tegen rabiës in het bloed zitten.

Nieuws

menu