Diefstal van katalysatoren neemt toe in de gemeente Hoogeveen

Katalysatoren worden steeds meer gestolen.

Katalysatoren worden steeds meer gestolen. Foto: VAB-Magazine

Onder de auto zit een belangrijk onderdeel dat uitlaatgassen minder schadelijk maakt. Net dat onderdeel is roofgoed en wordt steeds vaker onder auto’s vandaan gehaald. Er zitten kostbare metalen in waardoor dieven dit erg interessant vinden. De afgelopen drie maanden is de toename in het aantal diefstallen van katalysatoren gestegen.

Sommige autodieven gaan erg ver in het stelen van auto-onderdelen. Auto’s worden in de holst van de nacht op z’n kant gelegd en worden leeg gestript. Het vervangen van zo’n katalysator kost meer dan duizend euro, dat is zonder de andere eventuele schade.

Om de kans op diefstal van de katalysator te verkleinen is het goed om de auto op een bewaakte plek te zetten. Denk hierbij aan een bewaakte garage of op eigen terrein. Kan dit niet, zorg dan dat de auto bij een verlichte parkeerplaats staat. Er kan ook een klem of een hellingshoeksensor worden geïnstalleerd door de autodealer. Als de dieven de auto opkrikken zal dan een alarm afgaan waardoor de buurt gealameerd wordt.