Diaconaal Platform Hoogeveen koopt 1000 ledlampen in voor Voedselbank Hoogeveen. Elke cliënt ontvangt 4 spaarlampen

Van links naar rechts: Henk Brouwer, voorzitter van de Voedselbank Hoogeveen, Wiebe te Velde en Gijs Pullen, beiden van het Diaconaal Platform Hoogeveen. Foto: André Weima

Een mooi gebaar van het Diaconaal Platform Hoogeveen. Het heeft maar liefst 1000 ledlampen ingekocht, die beschikbaar worden gesteld aan de Voedselbank Hoogeveen. Elke cliënt van de Voedselbank ontvangt 4 spaarlampen, die mee worden geleverd met het voedselpakket.

„De energiekosten rijzen de pan uit. Dat kwam ter sprake tijdens een overleg van het Diaconaal Platform. Diezelfde dag was in het nieuws dat de overheid per huishouden 400 euro beschikbaar stelt om een deel van de stijgende energierekening te compenseren, waar later nog 200 euro aan werd toegevoegd. Wij vroegen ons af: als wij iets willen doen, moeten we dan wel geld geven? Wij willen graag helpen om structureel minder energie te gebruiken. Zo kwamen we op het idee van de ledlampen”, legt Wiebe te Velde, voorzitter van het Diaconaal Platform, uit.

Schrijnend

Er zijn 500 lampen ingekocht met een grote fitting en 500 lampen met een kleine fitting. „Je kunt zeggen: wat jullie doen is fractioneel, maar het helpt wel degelijk. Ik ben wel eens bij iemand thuis geweest die ’s avonds vanuit kostenbesparing bewust maar één lamp aan had. Dat was schrijnend.” En het helpt volgens de voorzitter ook nog eens in de bewustwording.

De aanschaf van de spaarlampen wordt deels bekostigd door het Diaconaal Platform zelf, maar ook PKN Hoogeveen en Stichting ONE hebben hieraan bijdragen. De lampen zijn gekocht bij Lampdirect.nl, die gecharmeerd was van het initiatief en daarom een flinke korting heeft gegeven. Te Velde is er dankbaar voor.

Het Diaconaal Platform Hoogeveen is daarnaast in gesprek met instanties die te maken hebben mensen die tegen hoge energiekosten aanlopen. Tevens zal de politiek gevraagd worden hoe zij daar haar verantwoordelijkheid daarin neemt.

Nieuws

menu