Defensie wilde voor een dubbeltje op de eerste rang. Aankoop nieuw amfibievliegtuig liep uit op regelrechte ramp

‘Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten’. Kent u die uitdrukking? Het is een gezegde dat op veel Nederlanders van toepassing is. Maar…er is nog een tweede gezegde: ‘Goedkoop is duurkoop’. En dat laatste ondervond de Nederlandse Marine Luchtvaart Dienst toen ze in 1956 op zoek ging naar een nieuw amfibievliegtuig. Met dit nieuwe amfibievliegtuig, een vliegtuig dat zowel vanaf land als vanaf water kan opereren, wilde men gaan patrouilleren in de Indische Archipel waar Nederland in die tijd nog heer en meester was. Men dacht lekker goedkoop uit te zijn door te kiezen voor een aantal tweedehands Martin ‘Mariners’ die de Amerikanen ergens de woestijn van Arizona in opslag hadden liggen. De aankoop van deze toestellen in 1956 liep echter uit op een regelrechte ramp.

Tijdens het beoefenen van starts en landingen in de Patipi Baai bij het eiland Fak Fak breekt de ?Mariner? op zee in stukken en zinkt onmiddellijk.

Tijdens het beoefenen van starts en landingen in de Patipi Baai bij het eiland Fak Fak breekt de ?Mariner? op zee in stukken en zinkt onmiddellijk. Foto: Fotomontage Gerrit Boxem

De Mariner bleek een miskoop van de eerste orde te zijn. Het waren oude vliegtuigen, weliswaar met een gering aantal vlieguren, maar met veel corrosie omdat de Amerikaanse marine er al jaren niet meer mee had gevlogen. Toen de toestellen in 1956 uit de Verenigde Staten werden opgehaald stonden de Amerikanen er dan ook hoofdschuddend bij te kijken, zo van: ‘Gaan jullie daar echt nog in vliegen?’ In hetzelfde jaar (1957) dat de eerste van Nederlandse kleuren voorziene Mariner het luchtruim koos, vond ook het eerste ernstige ongeval met dit toestel plaats. Op 12 augustus raakte een exemplaar tijdens de start vanaf het vliegveld van Merauke enkele bomen, stortte neer en vloog direct in brand. De hele bemanning (zeven mannen) en twee meevliegende Papoea politieagenten kwamen daarbij om het leven. Een derde agent overleefde het ongeluk. Vanaf dat moment was het een en al narigheid met de Mariner.

Flink raak

Nieuws

menu