Hoe doorstaan Mariana, Frederikus, Mirthe en Menno de examentijd? | Eindexamens 2022

De examenkandidaten die de krant dit jaar volgt.

Hoogeveensche Courant volgt vier examenleerlingen. Na maanden van voorbereiding is de examenperiode weer aangebroken. De bekende briefjes Stilte Examen hangen weer op de deuren. De Hoogeveensche Courant heeft vier leerlingen van RSG Wolfsbos en Roelof van Echten College bereid gevonden hun examenbelevenissen te delen. In iedere editie is te volgen hoe het hen vergaat in deze spannende periode.

Mariana Bijleveld (16 jaar) uit Nieuweroord, vmbo-kader, RSG Wolfsbos Harm Smeenge

Gistermorgen om 9 uur mijn laatste examen: Engels. Ik had mij hierop voorbereid met oude luister-examens en de bijbehorende vragen te beantwoorden. Het is altijd maar afwachten of het een leuk en interessant onderwerp is. Dit viel dus enigszins tegen maar ja, hier moesten we het mee doen. Ondanks dat het multiple choice vragen waren vond ik het af en toe best lastig. Soms lijken al die antwoorden op elkaar. Dus meerdere keren de tekst goed doornemen om tot het juiste antwoord te komen.

Voor mij is het nu afwachten. Ik krijg 15 juni de uitslag. Diegenen die volgende week ook nog examens hebben, wil ik heel veel succes wensen. Ik ben vandaag alweer druk bezig met een groepje om meerdere heel leuke en interessante activiteiten voor te bereiden. Deze worden 28 mei gehouden in de bibliotheek: aanmelden kan hier .


Frederikus Hendriks (18 jaar) uit Hoogeveen, vwo, RSG Wolfsbos Groene Driehoek

Woensdag had ik het examen Engels. Ik vond het best pittig, lange teksten over naar mijn mening best saaie onderwerpen. Ik hoorde van veel leerlingen dat ze de teksten van het examen Engels saai vonden.

Het examen natuurkunde was volgens hen lastig en hadden we de laatste minuten echt nodig. Helaas is dit examen geen voldoende, maar als ik op wiskunde vandaag een voldoende haal is er niets aan de hand.

Gisteren had ik het examen natuurkunde. Ik vind dit een enorm moeilijk vak en ben ook van plan dit weg te strepen, het is namelijk een extra vak voor mij. Het examen ging best oké. Sommige vragen waren lastig, waarbij je aan de hand van grafieken dingen moest berekenen. Andere dingen, zoals een vervalvergelijking geven, wat makkelijker. Vandaag dus het examen wiskunde en ik verwacht dat het prima te doen is.

Mirthe Aalfs (17jaar) uit Hoogeveen, havo, Roelof van Echten College Bentinckspark

Dinsdag had ik Nederlands en ik was daar helemaal niet zenuwachtig voor. Ik had een oefenexamen gemaakt, nog wat oefenopdrachten en de argumentatieschema´s en drogredenen geleerd.

Voordat we begonnen praatte ik nog wat met anderen, zij waren ook niet zenuwachtig. Je kunt het of je kunt het niet. Toch begon ik na verloop van tijd wel wat zenuwachtiger te worden. Nederlands lijkt dan wel makkelijk maar je zult maar net moeilijke teksten en vragen krijgen. Nou dat laatste was voor mij het geval.

De teksten vond ik wel leuk, maar de vraagstelling vond ik echt super moeilijk. Ik begreep wel wat er van me gevraagd werd, maar hoe ik daar antwoord op moest geven? Ik was om 16u klaar, maar heb daarna al mijn antwoorden even wat beter verwoord op een ander blaadje. Dit zorgde uiteindelijk toch nog best wel voor wat tijdsnood.

Menno Steen (16 jaar) uit Hoogeveen, mavo, Roelof van Echten College Eduwiek

Het natuurkunde examen ging relatief succesvol. In het begin van het examen had ik een soort van black-out waardoor ik best wel wat moeite had met de eerste paar vragen.

Toen ik klaar was met met het examen ging ik nog terug om deze opdrachten te verbeteren/maken. Ik heb niet het meest vertrouwen in het cijfer voor dit vak, maar ik hoef mij geen zorgen te maken. Mijn schoolcijfer is namelijk al een 7.9.

Ik heb gelukkig nog maar twee examens te gaan. Economie en scheikunde. Ik zie het meest op tegen economie aangezien ik dit vak nooit echt goed heb begrepen zoals bijvoorbeeld wiskunde.

Verder kijk ik oprecht naar mijn scheikunde examen uit. Scheikunde en biologie vind ik de leukste vakken namelijk. Dus na morgen hoef ik me geen zorgen te maken voor de dag van morgen.

Nieuws

menu