Hoe doorstaan Mariana, Frederikus, Mirthe en Menno de examentijd? | Eindexamens 2022

De examenkandidaten die de krant dit jaar volgt.

Hoogeveensche Courant volgt vier examenleerlingen. Na maanden van voorbereiding is de examenperiode weer aangebroken. De bekende briefjes Stilte Examen hangen weer op de deuren. De Hoogeveensche Courant heeft vier leerlingen van RSG Wolfsbos en Roelof van Echten College bereid gevonden hun examenbelevenissen te delen. In iedere editie is te volgen hoe het hen vergaat in deze spannende periode.

Mariana Bijleveld (16 jaar) uit Nieuweroord, vmbo-kader, RSG Wolfsbos Harm Smeenge

De kop is eraf. Deze woensdag begon het voor mij met het examen Nederlands. Ondanks dat ik deze pas om 14.30 uur had was ik al vroeg wakker. Op zich wel lekker want zo kon ik relaxed naar het examen toe. Voor zo ver je je kunt voorbereiden voor dit vak heb ik dit gedaan. Het examen werd digitaal afgenomen. Er waren leesstukken, luisteropdrachten en ik moest een artikel/e-mail schrijven.

Op zich geen spannende dingen, ik wist dat er zoiets zou komen. Ik vond het onderwerp van de luisteropdracht niet zo interessant. Het ging over legale en illegale honden, wanneer enten, wanneer een paspoort. Niet echt mijn ding. Maar goed, ik heb mijn best gedaan.

Ben gelijk begonnen met de voorbereiding van het examenwiskunde, dat donderdagmiddag op het programma staat. Ben benieuwd hoe dat zal gaan.


Frederikus Hendriks (18 jaar) uit Hoogeveen, vwo, RSG Wolfsbos Groene Driehoek

Gisteren heb ik het examen Nederlands gemaakt. Zelf vond ik het niet een geweldig examen, Je kunt het niet vergelijken met voorgaande jaren. De eerste twee teksten waren erg lastig, de andere twee waren weer wat makkelijker.

Qua voorbereiding zat ik volgens mij wel goed: vijf oefenexamens, een oriëntatietoets uit de Examenbundel en veel filmpjes van Arnoud Kuijpers. Hij heeft Nederlands gestudeerd en heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van ICT in het onderwijs. Via zijn site Digi-Taal kan je filmpjes en blogs zien waar hij uitleg geeft over het examen Nederlands. Laten we in ieder geval hopen dat Nederlands een voldoende is!

Deze vrijdag heb ik het examen biologie. Spannend! Dan lekker weekend. Naast het leren, rust ik uit en sport ik veel. Het is belangrijk om uitgerust te zijn, om zo geconcentreerd mogelijk te zijn tijdens de examens.


Mirthe Aalfs (17jaar) uit Hoogeveen, havo, Roelof van Echten College Bentinckspark

Deze donderdag was het dus zover: het eerste examen. Ik was van tevoren echt enorm zenuwachtig, maar ook wel weer ontspannen tegelijk. Ik wilde het niet verknallen maar ik wist dat Duits wel goed zou komen bij mij. Eenmaal begonnen kon ik nog maar aan één ding denken en dat was: we gaan er gewoon voor. En dat ging ik! Ik deed er twee uur over en ik had tweeëneenhalf uur de tijd. Dus ik was ruim voor tijd klaar.

Ik heb expres mijn examen niet nog een keer nagekeken of ik alles goed had ingevuld, want van aanpassen komt nooit wat goeds. Ik heb mijn antwoorden op een ander blad nog geschreven om mee naar huis te nemen. Je kon 49 punten halen en ik heb er 33 gehaald, genoeg voor een voldoende. Dit is al de eerste in de pocket dus! Vrijdagochtend vroeg het wiskunde examen. Nee, ik verwacht niet daar veel problemen mee te hebben.

Menno Steen (16 jaar) uit Hoogeveen, mavo, Roelof van Echten College Eduwiek

Mijn examenperiode begon donderdag met biologie. Het biologie- examen was voor mijn gevoel prima te doen. Ik had een goed voorgevoel door mijn efficiënte voorbereidingsmethodes. Bij nader inzien kwam ik er wel achter dat ik een paar kleine foutjes heb gemaakt. Ik heb bijvoorbeeld als antwoord gegeven: glazen lichaam, maar het correcte antwoord was glasachtig lichaam. Zulk soort foutjes heb ik hoogst waarschijnlijk het meeste.

Het examen heb ik vooral rustig gemaakt. Ik was binnen een uur al klaar terwijl er twee uur beschikbaar was. Ik ben daarna nog langs elke vraag gegaan om te kijken of ik alles had beantwoord. Leesfouten zijn namelijk zonde. Voor de rest ging het examen vrij vlot. Maandag heb ik pas het volgende examen, Nederlands. Daar zie ik wel tegenop, hopelijk zijn de teksten niet te ingewikkeld.

Nieuws

menu