De wetenschap achter de prehistorie bij het Hunebedcentrum

Kinderen kunnen ook eigen vondsten meenemen om te laten zien aan een archeoloog.

Kinderen kunnen ook eigen vondsten meenemen om te laten zien aan een archeoloog. Foto: Ilja Meefout

In het Weekend van de Wetenschap geeft het Hunebedcentrum in Borger een inkijkje in de wereld van de wetenschap en de technologie. „We vertellen het verhaal van de hunebedbouwers, de eerste boeren. Maar net zo interessant is het om uit te leggen hoe we erachter zijn gekomen wat we weten”, aldus directeur Harrie Wolters.

Het Hunebedcentrum wil de kennis over de prehistorie verbreden en verdiepen en doet daarom mee aan het Weekend van de Wetenschap. Harrie Wolters verwoordt het zo: „Jong en oud in aanraking brengen met wetenschap en technologie, dat sluit prachtig aan bij de doelen die we als Hunebedcentrum hebben.” In het eerste weekend van oktober kan iedereen zien hoe de archeologie te werk gaat en waar een geoloog onderzoek naar doet.

Vondsten meebrengen

Op zaterdag 2 oktober maken bezoekers kennis met de wetenschap archeologie. Uitgelicht worden de onderzoeksmethodes die schuilgaan achter archeologie, van botanisch onderzoek tot vondsten determineren. Kinderen kunnen ook eigen vondsten meenemen om te laten zien aan een archeoloog.

Op zondag 3 oktober leren bezoekers de wetenschap geologie beter kennen. De organisatie hiervan is in handen van GEA-kring Drenthe. Op het programma staan gesteenten zagen, een zandquiz of één van de geologische proefjes proberen. Kinderen leren over bijzondere en unieke mineralen en er is een rondleiding door de keientuin.

Vrij entree

De openingstijden zijn van 11.00 tot 16.00 uur. Reserveren is niet nodig. Deelname aan de activiteiten is gratis, voor toegang tot het museum moet je een entreebewijs aanschaffen. Het tonen van een coronapas is niet nodig. Basisschoolkinderen hebben elk weekend in oktober vrij entree, vanwege Oktobermaand Kindermaand.