De wedergeboorte van het Alfa-college. Opening moderne school waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat

De befaamde architect Thomas Rau zei woensdagmiddag een ‘reïncarnatiegevoel’ te krijgen bij de opening van het circulaire en duurzaam verbouwde Alfa-college in Hoogeveen. Daarmee doelde hij niet op de grote ‘circulaire’ tent, waar tijdens de openingsfestiviteiten de regen duurzaam op het dak kletterde, maar uiteraard op het schoolgebouw aan de Voltastraat.

Na het officiële gedeelte was er woensdag voor de genodigden van alles te beleven in het Alfa-college, zoals de workshop 'To the seventies: Tie and dye'.

Na het officiële gedeelte was er woensdag voor de genodigden van alles te beleven in het Alfa-college, zoals de workshop 'To the seventies: Tie and dye'. Foto: André Weima

Want dat is waar het bij deze MBO-school in de afgelopen jaren om heeft gedraaid. Het oude fysieke onderwijsbolwerk is namelijk niet zomaar eventjes bij het grof vuil gezet om plaats te maken voor een moderne uitvoering. Heel veel materialen van het oude gebouw zijn weer (her)gebruikt voor de versie 2.0 van het Alfa-college. Het lichtelement De Kroon is onder meer gemaakt van oude ventilatieroosters in de ramen en in de buizen van het oude schoolgebouw is nu duurzame led-verlichting geplaatst. Ook bij de balie van het servicepunt zijn delen van het gesloopte schoolgebouw terug te vinden. De ombouw is gemaakt van oude balustrades uit het talencentrum en het blad is gemaakt van oude natuurstenen traptreden. Heel veel materialen hebben een nieuw leven gekregen en ze komen niet alleen uit de voormalige school. Sommige producten zijn op Marktplaats gekocht. De verhoogde vloer van de balie is bijvoorbeeld een tweedehands computervloer. Geen wonder dat architect Rau dan ook sprak van een reïncarnatie, een wedergeboorte van het Alfa college.

Phoenix uit as herrezen

Nieuws

menu