De sjofar zal weer klinken in Hoogeveen. Joods nieuwjaar wordt gevierd bij monument aan de Zuiderweg

Het blazen van de sjofar tijdens een eerder nieuwjaar. Foto: Albert Metselaar

Hoogeveen heeft diverse oude tradities. Een ervan is het blazen op de sjofar, de bijbelse bazuin, tijdens het Joodse Nieuwjaar. Ook dit jaar wordt de sjofar geblazen, bij het Joods monument aan de Zuiderweg om 19.45 uur op maandag 6 september.

‘Vanaf ongeveer 1755 heeft Hoogeveen een Joodse gemeenschap gehad, groot genoeg om vieringen te houden, en zal die bazuin hebben geklonken. In de oorlog werd hij tot zwijgen gebracht. Jaren geleden al weer, is de traditie opgepakt, op de vooravond van het Joodse Nieuwjaar, en eigenlijk daarmee op het beginpunt zelf, want als het donker wordt, dan begint in de traditie de nieuwe dag’, later de organiserende verenigingen GNI en Stichting IGH weten.

Nieuw begin vieren

‘Nu is het een vooruitkijken naar een nieuw begin in zijn algemeenheid, en samen een nieuw begin vieren in het klein. Hier en nu. Een vieren samen met al die mensen die in welke problemen dan ook een doorstart willen maken, niet bij de pakken neerzitten. Een vieren en vooruitzien voor al diegenen die het zelf niet meer kunnen doen, maar ooit bij de Grote Bazuin verzameld zullen worden. Daarmee is het een religie-overstijgende gedachte’, aldus de organisaties.

Joodse traditie

Er wordt geblazen bij het Joodse monument aan de Zuiderweg. Er worden enkele woorden gesproken. Een schaal met appeltjes en honing gaat rond, het zoet en het zuur dat te verwachten is. Een traditie die hoort bij Rosj Hasjana, oftewel het Joodse nieuwjaar.Nieuws

menu