De legendarische U-2: Het bekendste spionagevliegtuig uit de eerste Koude Oorlog

De Koude Oorlog is weer helemaal terug van weggeweest. Oost en West staan weer lijnrecht tegenover elkaar en spierballentaal is aan de orde van de dag. Ook op het gebied van de militaire luchtvaart is duidelijk te merken dat de internationale spanningen zijn toegenomen. De vliegtuigfabrieken kunnen het aantal nieuwe bestellingen nauwelijks aan. Ook militaire spionage zal ongetwijfeld weer een belangrijke rol gaan spelen in onze samenleving. Heb je tegenwoordig vooral satellieten die worden ingezet voor het spionagewerk, vroeger werd dat gedaan door vliegtuigen. Vandaag in Luchtpost het verhaal van de Lockheed U-2, het bekendste spionagevliegtuig uit de eerste Koude Oorlog.

Gary Powers gefotografeerd voor zijn U-2. Het legendarische spionagevliegtuig kon een hoogte bereiken van ruim 21 kilometer.

Gary Powers gefotografeerd voor zijn U-2. Het legendarische spionagevliegtuig kon een hoogte bereiken van ruim 21 kilometer. Foto: Amerikaanse Luchtmacht

Zo tegen de lente van 1960 was de toenmalige Amerikaanse president Eisenhower erg huiverig geworden om nog toestemming te geven voor spionagevluchten boven de Sovjet-Unie, temeer omdat er een enorme voorraad nog niet bestudeerde foto’s van eerdere missies in het bezit van de CIA was. Hij wilde de Sovjet-Unie niet onnodig provoceren door het maken van nieuwe spionagevluchten voordat dit fotoarchief was doorgenomen. Maar op dringend verzoek van het hoofd van de spionagedienst, gaf Eisenhower toch nog toestemming om nog één spionagevlucht boven Rusland te gaan maken.

Nieuws

menu