De laatste penseelstreken van Gerard van de Weerd zijn op doek gezet. Kunstenaar uit Hoogeveen overlijdt plotseling op 69-jarige leeftijd

Gerard van de Weerd Foto: Andre Weima Fotografie

Gerard van de Weerd is afgelopen weekend onverwacht overleden. De Hoogeveense kunstschilder stond bekend als een man van weinig woorden, maar wat hij zei was raak. Het karakter zie je terug in zijn werken: verstild maar sprekend.

Gerard van de Weerd, geboren en getogen in Hoogeveen volgde de academie voor beeldende kunsten (Minerva) te Groningen in de avonduren waar hij onder andere les had van Ben van Voorn, Jan van Loon en Matthijs Roling.

Jarenlang maakte hij vele (Drentse) landschappen en portretten. Zijn werken van olieverf hangen op tal van plekken zoals in het gemeentehuis van Hoogeveen, in het Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos en Fokker om maar wat te noemen. Hij exposeerde ook regelmatig bij Galerie Wildevuur in Hooghalen.

Grootscheeps

In 2015 werkte Gerard van de Weerd mee aan het historische evenement Grootscheeps in Hoogeveen. Live op het podium van De Tamboer zette hij samen met Gijs Kos en Elvira Dik de laatste streken op twee grote doeken met de Hoogeveense schepen Eben-Haezer en Patria, gelegen aan de Alteveerstraat en Schutstraat.

Kijken en doen

Ook gaf Gerard jarenlang les. Hij vond het zijn rol om als docent niet te veel te vertellen. Kijken en doen waren volgens de kunstschilder belangrijker. In een interview met RTV Drenthe zei hij ooit „Mensen zijn slechte kijkers tegenwoordig.” Dat lag volgens hem aan het feit dat alles in de huidige tijd te snel gaat.

Verder stond de kunstschilder aan de wieg van het kunstenaarsgenootschap De Drentse Portret Federatie (DPF). Verder maakte hij diverse (kunst)boeken.

Van de Weerd woonde in een grote bovenwoning aan de Hoofdstraat waar hij ook zijn atelier had. De laatste tijd leefde hij erg teruggetrokken.

Zijn laatste penseelstreken zijn op het doek gezet. Gerard van de Weerd is 69 jaar geworden. Hij laat drie dochters achter.

Nieuws

menu