De intocht van Sinterklaas in Hoogeveen gaat door: wel met een aangepast programma

De intocht van Sinterklaas in Hoogeveen gaat door, maar zonder de centrale ontvangst bij het gemeentehuis.

De intocht van Sinterklaas in Hoogeveen gaat door, maar zonder de centrale ontvangst bij het gemeentehuis. Foto: Archief André Weima

De vergunning is binnen: de intocht van Sinterklaas in Hoogeveen gaat zaterdag 13 november door. Wel ziet het programma er anders uit dan gebruikelijk.

Omdat de intocht in verband met de coronamaatregelen is aangewezen als een doorstroomevenement moeten de bezoekers in beweging blijven. Sinterklaas maakt daarom zelf geen rondgang door het centrum, maar zit die middag op een centrale locatie in de Hoofdstraat, terwijl het publiek langs hem loopt. Dat betekent ook dat er geen centrale ontvangst is bij het gemeentehuis, om een ophoping van mensen te voorkomen.

Stramme spieren

,,Sint is een oude man met stramme spieren. Daarom dat hij het dit keer wat rustiger aan doet en ervoor heeft gekozen de kinderen te laten bewegen”, vertellen organisatoren Monique Oost en Tuinpiet met een lach. Zij hebben de afgelopen weken samen met de gemeente en Binnenstad Hoogeveen nagedacht over wat de mogelijkheden zijn dit jaar om het kinderfeest toch door te kunnen laten gaan. ,,Natuurlijk is het een uitdaging, maar we kwamen op steeds meer ideeën. Alle plannen zijn goed uitgewerkt. Er zijn nieuwe draaiboeken gemaakt en alles is driedubbel gecheckt”, laten zij weten.

Looproutes

De intocht is zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Er worden looproutes aangegeven. ,,Tijdens de Pulledagen waren er eveneens looproutes. Daar zijn goede ervaringen mee”, vertelt Monique. De route gaat vanaf de fietsenstalling op de kruising Jonkheer de Jongestraat-Hoofdstraat richting het kerkplein en vanaf daar langs de andere zijde over de Hoofdstraat terug richting Dierckxsens Mannenmode.

Op deze route lopen ook muziekvereniging Wilhelmina en heel wat pieten. Hun doel is voornamelijk het publiek in beweging te houden. ,,Dat gaat zeker lukken”, weet Tuinpiet. ,,Kinderen lopen toch achter de pieten aan, zo is de ervaring. Dat is onze truc. En ja, wij zijn een soort stewards en zullen indien nodig bezoekers vriendelijk dwingen om door te lopen.”

In totaal zijn er maar liefst 80 pieten aanwezig, die ongetwijfeld zullen zorgen voor een dolle boel. De pieten delen uiteraard pepernoten uit, maar geheel coronaproef in kleine uitdeelzakjes.

Interactie met de Sint

Ondanks dat kinderen niet de hand van Sinterklaas kunnen schudden, is er wel degelijk interactie met de goedheiligman mogelijk. Via een microfoon spreekt hij kinderen toe. Uiteraard heeft de Sint ook heel wat vrolijke pieten om zich heen.

Normaal gesproken trekt de intocht zo’n drie- tot vierduizend bezoekers naar het centrum van Hoogeveen. Hoeveel dat er dit jaar zullen zijn, is afwachten. ,,Wij doen ook een beroep op het gezond verstand van iedereen. Het is logisch dat ouders met hun kinderen naar de intocht willen, maar willen opa’s en oma’s uit de risicogroep mee, dan is dat niet verstandig.”

Beiden kijken naar zaterdag uit: ,,Wij hebben er heel veel zin in, we gaan er een leuk feest van maken.”