De dag van de waarheid voor politiek Hoogeveen

Het raadhuis van Hoogeveen. Foto: Mediahuis Noord

De verkiezingscampagne is afgesloten. Na twee dagen ‘vroegstemmen’ gaat het gros van Hoogeveen vandaag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen.

Na vier roerige jaren staat de gemeente Hoogeveen aan de vooravond van een nieuwe start. Afgelopen tijd moest een zakencollege de rust herstellen en zonder politieke kleur een begin maken met het herstel van de financiële wanorde. Vandaag is het voor de lokale politici de dag van de waarheid. Vallen er harde klappen na de afgelopen vier jaar en de komst van Forum voor Democratie (FvD) als keuzemogelijkheid? Hoe groot is de groep proteststemmers die voor het extreme gedachtegoed van FvD kiest? Of kleuren Hoogeveners uit protest toch een vakje rood in de kieslijst van bijvoorbeeld SP of Gemeentebelangen?

Misschien verdwijnen er stembiljetten helemaal blanco in de bus. Want dat laatste wordt in Nederland vaak als een duidelijker protest gezien dan onthouding van stemmen.

Of worden de gevestigde partijen toch beloond voor hun plannen voor de komende periode, een goed gevoerde campagne of zelfs hun inzet van de afgelopen vier jaar? Want het was natuurlijk niet alleen kommer en kwel. Zoveel vragen....

Verkiezingsbeloften

De campagne was vriendelijk en redelijk tam. De partijen waren het over menig onderwerp roerend met elkaar eens. Bijna saai. Als je de campagne mag geloven, dan wordt er de komende tijd volop ingezet op nieuwe woningen in Hoogeveen en de buurt- en dorpscentra hoeven zich geen zorgen meer te maken, gezien de vele verkiezingsbeloften.

Op gemeentelijk niveau speelt normaliter de links-rechts tegenstelling veel minder. Alhoewel de komst van FvD zeer zeker voor reuring zorgt. Het zet de verhoudingen op scherp. Het kan niet anders dan dat de gevestigde partijen moeten inleveren nu er een partij meer is op de kieslijst. Een partij die bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer (2021) in Hoogeveen 7,7 procent van de stemmen kreeg.

Rekening toegeschoven

We zijn een jaar verder, de wereld is veranderd en bovendien doet bij de verkiezingen om de 31 zetels van de gemeenteraad ook een lokale partij mee: Gemeentebelangen.

Die werd vier jaar geleden de grootste van Hoogeveen met 8 zetels ten koste van het CDA, dat zakte van 8 naar 7. Het zal waarschijnlijk niemand verbazen als dit jaar Gemeentebelangen de rekening van de bestuurlijke crisis toegeschoven krijgt. Hierbij in het midden latend of dat terecht is. En wat gaat er gebeuren met de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie? Krijgen die partijen ook nog een rekening voorgeschoteld door de kiezer?

En krabbelt PvdA er weer wat bovenop? Want vier jaar geleden kreeg de ‘arbeiderspartij’ een onverwacht zware klap te verduren. Toen werd pijnlijk duidelijk dat de lokale partij meedogenloos werd afgerekend op het resultaat van de landelijke PvdA. Twee zetels bleven over, ondanks het feit dat de PvdA zich in de lokale oppositie uitermate dapper geweerd had. Voor de goede orde: in 2010 was PvdA nog de tweede partij in Hoogeveen.

Hoogeveen volgt landelijke trend niet

Maar niet alles in Hoogeveen is een afspiegeling van het landelijke. Dat is te zien bij D66. Waar deze landelijk meedoet met de groten, is de partij op lokaal niveau met 2 zetels (en de periode daarvoor 1 zetel) een van de ‘kleintjes’. En wat te denken van de VVD? Landelijk de grootste en lokaal met 4 zetels slechts half zo groot als nummer één Gemeentebelangen.

Traditionele achterban

De SP en SGP zullen het deze verkiezingen waarschijnlijk moeten hebben van hun traditionele achterban. Alhoewel ook SP nog wel eens wat proteststemmen op haar naam zou kunnen schrijven. En GroenLinks? Het zijn lokaal zware tijden voor deze partij omdat duurzaamheid en milieu inmiddels door de maatschappelijke noodzaak ook bij de andere partijen punt van aandacht zijn. Maar GroenLinks heeft al jaren 1 zetel in de Hoogeveense gemeenteraad, dus waarom zou dat nu ineens anders zijn?

Op de redactie staat geen glazen bol. We laten ons verrassen. Het is nu aan de kiezer om te bepalen hoe Hoogeveen de komende vier jaren bestuurd gaat worden. Vanavond zullen we het weten. De stembussen zijn tot 21.00 uur open. Laat je stem niet verloren gaan en kies! Er staat ook de komende vier jaar weer veel op het spel.

Nieuws

menu