De dag dat het eerste team van Manchester United verongelukte | Luchtpost

Vandaag wil ik het in Luchtpost met u hebben over een trieste gebeurtenis die zich op 6 februari 1958 afspeelde op het vliegveld van München. Op die datum verongelukte op dit Duitse vliegveld tijdens de start een Engels passagiersvliegtuig met aan boord het eerste elftal van Manchester United, de bekendste voetbalclub van Engeland.

De Airspeed Ambassador, met aan boord het eerste team van Manchester United tijdens de zo fataal afgelopen staartaanloop op 6 februari 1958.

De Airspeed Ambassador, met aan boord het eerste team van Manchester United tijdens de zo fataal afgelopen staartaanloop op 6 februari 1958. Foto Collectie Gerrit Boxem

Het team was onderweg naar huis na in Belgrado een Europa Cup wedstrijd te hebben gespeeld tegen ‘Rode Ster’. Manchester United was op dat moment een topteam in opkomst dat bestond uit jonge, zeer talentvolle spelers die ongetwijfeld nog veel van zich zouden later horen. Trainer van het elftal was de charismatische Schot Matt Busby. Onder zijn bezielende leiding was het team in 1958, na kampioen van Engeland te zijn geworden, hard op weg om de finale van de Europa Cup te gaan bereiken. Het uiteindelijke doel was om het legendarische Real Madrid, dat in die tijd onverslaanbaar leek, te kloppen.

Return